ITF Ustanove za krepitev človekove varnosti in sodelavci iraško-kurdskega Centra za protiminsko delovanje

18.november 2021

Park vojaške zgodovine je v sredo, 17. novembra 2021, obiskala delegacija ITF Ustanove za krepitev človekove varnosti in sodelavci iraško-kurdskega Centra za protiminsko delovanje. Delegacija si je z zanimanjem ogledala zbirke in razstave Parka vojaške zgodovine, predstavljeni pa so ji bili tudi nadaljnji načrti sodelovanja med PVZ in ITF Ustanovo za krepitev človekove varnosti.

ITF je leta 1998 ustanovila Vlada Republike Slovenije kot mednarodno ustanovo – fundacijo za razminiranje in pomoč žrtvam min. Osnovno poslanstvo ITF je zmanjševanje groženj, ki jih predstavljajo protipehotne mine in drugi eksplozivni ostanki vojaških spopadov. Organizacija v osnovi deluje na področjih razminiranja, izobraževanja o nevarnostih min, nudenja pomoči žrtvam min ter uničevanja presežkov min in streliva.

PVZ in ITF sta leta 2020 podpisala donatorsko pogodbo, s katero je Park vojaške zgodovine s strani ITF pridobil več učnih pripomočkov za spoznavanje minsko-eksplozivnih sredstev ter nekaj eksponatov,  ki so bili predmet deaktiviranja in predstavljajo pomembno vojaškozgodovinsko dediščino.

V sklopu fotografske razstave “Ponosni na Slovenijo – 30. let” je ena izmed fotografij posvečena tudi predstavitvi ITF-a. Avtor fotografije je Arne Hodalič.