Festival vojaške zgodovine

V okviru Parka vojaške zgodovine Pivka poteka vsakoletni Festival vojaške zgodovine, ki se odvija v tretjem septembrskem vikendu. Gre za osrednji dogodek leta v Parku, za glavni turistični dogodek v Občini Pivka ter za največji vojaško-zgodovinski in ponazoritveni dogodek v nacionalnem merilu.

2007

Z organizacijo t.i. zgodovinskih ponazoritev, ki so v Sloveniji precejšnja novost, smo v Pivki prvič pričeli leta 2007, ko smo obiskovalcem predstavili dogodek »Zgodba o bitki, ki je ni bilo« – spopad iz časa II. svetovne vojne, v kateremu smo prikazali tipično bitko iz II. svetovne vojne med Nemci in zavezniki. Teh je bilo po Evropi veliko, ob drugačnem spletu okoliščin pa bi se lahko zgodila tudi na strateško pomembnih Postojnskih vratih. Ta prva vojaška ponazoritev v Pivki je bila del večjega Evropskega projekta imenovanega Prekrižane meje, ki je temeljil na zanimivi vojaški zgodovini strateškega območja med Kvarnerskim zalivom in vse do gorskih verig proti severu. V okviru projekta je torej na opuščenem vojaškem poligonu v Pivki potekala množična prireditev z veliko uprizoritvijo, ki je postala tradicionalna ter tako močno prispevala k prepoznavnosti območja in k večjemu turističnemu obisku Parka vojaške zgodovine.

2008

Leta 2008 smo se vrnili v čas 1. svetovne vojne in v okviru II. Festivala vojaške zgodovine obeležili 90-letnico konca 1. svetovne vojne, ko smo postregli z otvoritvami novih razstav, predavanji, prikazi vojaškega življenja in vojaškimi ponazoritvami. Na osrednjem dogodku, poimenovanem »Bitka za koto 110«, smo prikazali napad 2. gorskega strelskega polka, 5. dragonskega polka in madžarskih strelcev na utrjene položaje kote 110, ki so jih krčevito branili italijanski vojaki.

2009

III. Festival vojaške zgodovine, je v letu 2009 obeležil 200-letnico francosko-avstrijskih vojn in posledično tudi ustanovitve Ilirskih provinc. Osrednji dogodek festivala je bila zagotovo spektakularna zgodovinska ponazoritev z naslovom »Bitka pri Razdrtem« – ponazoritev znane bitke iz leta 1809, ki se je odvijala pri Razdrtem. V okviru festivala je bila odprta tudi začasna razstava »Francoski orli nad Alpami«, organiziran vojaški sprejem za častnike in podčastnike v Jamskem dvorcu pri Postojnski jami, sledila je parada vseh sodelujočih enot iz centra Pivke do Parka, potekala pa je tudi maša za žrtve vojn. V okviru prireditve »Bitka pri Razdrtem« so si obiskovalci lahko ogledali še prikaz življenja v avstrijskem in francoskem taboru, gledališko uprizoritev »Spomini starega Slovenca« in poslušali predavanje g. Fedja Klavore o francosko vojaških pohodih preko slovenskega ozemlja v letih 1797, 1805 in 1809.

2010

Prireditev »Turki pod Šilentabrom«, s katero naj bi se v letu 2010, v okviru IV. Festivala vojaške zgodovine, vrnili v čas turških vpadov na slovensko ozemlje in ki naj bi hkrati predstavljala osrednji dogodek festivala, je bila zaradi slabe vremenske napovedi žal odpovedana, smo pa zato v Parku kljub temu izpeljali strokovni del festivalskega programa. V svojih sredini smo gostili profesorico Dušico Kunaver, ki je predavala na temo »Slovenski ljudski vojak-brambovec in puntar«, otvorili smo razstavo »Po sledovih Andreja Turjaškega« avtorice Barbare Žnidaršič, sodelavke zavoda Parnas ter tudi »Renesančni vladar, Matija Korvin-državnik, vojskovodja in mecen«, ki sta jo pripravila Inštitut in muzej za vojaško zgodovino Madžarske vojske in Galerija – muzej Lendava.

2011

V letu 2011 smo s festivalskim dogajanjem zabeležili peto obletnico delovanja Parka vojaške zgodovine. Osrednji dogodek je predstavljala uradna otvoritev notranjosti prenovljene podmornice P-913 Zeta, ki je še dodatno obogatila ponudbo Parka z možnostjo vodenega ogleda. Slavnostni prerez traku in uradno odprtje podmornice je bilo zaupano ministrici za obrambo Republike Slovenije dr. Ljubici Jelušič in ministru za obrambo Republike Črne Gore Boru Vučiniću ob prisotnosti drugih visokih gostov. Festivalsko dogajanje so popestrile odprtje razstave o podmorničarstvu in Slovencih Pomorskega muzeja Sergeja Mašere Piran, predstavitvene vožnje Slovenske vojske z oklepniki Svarun 8×8, predstavitev sodobne potapljaške opreme 430. mornariškega diviziona Slovenske vojske, premiera kratkega filma o podmornici P-913, ki ga je pripravil POP TV, sejem militarij in lokalnih izdelkov, uprizoritev igre »Oklep 91« v izvedbi kulturno-zgodovinskega društva Triglav in številni drugi zanimivi dogodki.

2012

Šesti Festival vojaške zgodovine je leta 2012 trajal teden dni, glavni festivalski dogodek pa je predstavljala slovesnost ob odprtju razstave »Oklep svobode«. Razstavo, ki prikazuje vojaško pomoč ZDA Jugoslaviji v 50-ih letih 20. stoletja, sta odprla častna gosta in govornika na prireditvi, minister za obrambo Republike Slovenije Aleš Hojs in veleposlanik ZDA njegovi ekscelenci Josephu A. Mussomeliju, dogodka pa so se udeležili še številni drugi visoki gosti. Festivalsko dogajanje je popestrila tudi postavitev ameriškega tabora, kjer je kulturno zgodovinsko društvo Triglav predstavilo življenje, opremo in orožje ameriških vojakov v drugi svetovni vojni. Festival smo dopolnili tudi z mednarodnim simpozijem o utrdbah v 20. stoletju.

2013

Že tradicionalni, sedmi Festival vojaške zgodovine, je potekal med 13. in 15. septembrom 2013. Pričel se je z otvoritvijo razstave 390-ih kipcev g. Alojza Premrova »Vojaki na ozemlju Slovenije od 1. do 21. stoletja«, na kateri je kot slavnostni govornik nastopil poslanec evropskega parlamenta g. Lojze Peterle. Nedelja, osrednji festivalski dan, se je začel z otvoritvijo fotografske razstave »Bitka pri Kursku«, s katero so obeležili 70. obletnico bitke pri Kursku in na kateri je bil slavnostni govornik direktor Ruskega centra znanosti in kulture iz Ljubljane, g. Rifat Pateev. Sledil je mnogoboj vojaških ponazoritvenih skupin, ki so se preizkusile v kuhanju piščančje obare in drugih spretnostnih disciplinah. Sklepno dejanje festivala je bila slovesnost ob zaključku projekta »Oklep svobode« in izidu kataloga razstave o vojaški pomoči ZDA Jugoslaviji v 50-ih letih prejšnjega stoletja, katere se je udeležil tudi ameriški veleposlanik v RS Nj. Eksc. g. Joseph A. Mussomeli.

2014

Festival vojaške zgodovine je v septembru 2014 obiskalo preko 3000 obiskovalcev. Festivalsko dogajanje je navzočim ponudilo obilo zanimivih dogodkov, vezanih na 1. in 2. svetovno vojno. Poleg dveh zanimivih predavanj (predstavitev zbornika »Prekomorci«, predavanje »Galicija – vojna izkušnja in spomin slovenskih vojakov«), je Festival med drugim zaznamoval poseben doživljajski orientacijski pohod, na katerega se je kljub slabemu vremenu odpravilo kar 10 pustolovskih veččlanskih ekip, ki so se povzpele na Primož ter preko točk na poti spoznavale vojaško zgodovino tega območja. Vrhunec Festivala je bilo nedeljsko dogajanje, ki se je pričelo z otvoritvijo gostujoče razstave Veleposlaništva Republike Slovaške o 71. pehotnem polku (IR.71), nadaljevalo pa preko celotnega dneva. Posebej zanimiv je bila za obiskovalce spopad ameriške in nemške vojske, tako imenovana ponazoritev vojaškega spopada »Normandija ’44«, s katero se je obeležilo 70-letnico izkrcanja zavezniških sil v Normandiji. Pestro festivalsko dogajanje so popestrile tudi demonstracijske vožnje legendarnih vozil iz II. svetovne vojne, srečanje starodobnih vozil, otroške delavnice, sejem militarij in domačih izdelkov. Za tematsko obarvano – vojaško gostinsko ponudbo je skrbela muzejska restavracija Kantina.

2015

Leto 2015 je bilo v Parku vojaške zgodovine še posebej praznično zaznamovano, saj se je v okviru IX. Festivala vojaške zgodovine v septembru zaključila Celovita ureditev kompleksa Parka vojaške zgodovine. V ta namen so bile javnosti predstavljene nove postavitve, razširjene zbirke in vsebine ter novi eksponati, dogajanje pa so spremljale tudi številne vzporedne aktivnosti in dogodki, ki bodo posvečeni tej pomembni razvojni prelomnici muzejsko-turističnega središča v Pivki. Vsakoletna uspešnost ter obiskanost Festivala vojaške zgodovine potrjujeta, da gre za enega bolj množičnih dogodkov pri nas, ki s svojo tematiko in naborom dogodkov v Pivko privablja obiskovalce z vse države, pa tudi izven naših meja.

2016

Na jubilejni, X. Festival vojaške zgodovine smo obiskovalcem pripravili prikaz dinamične ponazoritvene akcije Specialne enote vojaške policije in helikopterske enote 15. polka vojaškega letalstva Slovenske vojske. Dogodku smo dodali tudi zanimiv prikaz življenja v vojaških taborih iz različnih zgodovinskih obdobij – v Parku so se tako predstavili Rimljani, srednjeveški lokostrelci, avstro-ogrski vojaki iz prve svetovne vojne, ter partizani, Nemci, vojaki Rdeče armade in ameriške vojske. Atraktivna je bila tako predstavitev voznega dela zbirke Parka vojaške zgodovine, kakor tudi ponazoritvene vožnje oklepnikov Slovenske vojske.

V okviru festivala pa smo praznovali tudi deseto obletnico Parka vojaške zgodovine. Osrednja rojstnodnevna slovesnost je bila v sredo, 14. septembra v dvorani Skala v Pivki. Slovesnost je bila združena s koncertom Orkestra Slovenske vojske z gostjo Tinkaro Kovač.

2017

Festivalsko dogajanje je na XI. Festivalu vojaške zgodovine pričela proslava ob zaključku obnove parne lokomotive vrste 52. Med odmevnejšimi dogodki je bilo slovesno odprtje oglednih muzejskih depojev Muzeja novejše zgodovine, Tehničnega muzeja ter Narodnega muzeja, ki se nahajajo znotraj kompleksa Parka vojaške zgodovine. Na glavnem dogodku festivala smo ponazorili spopad na Labi leta 1945. Poleg same uprizoritve so si lahko obiskovalci ogledali vojaške tabore iz različnih zgodovinskih obdobij, vožnje oklepne tehnike, lahko so se udeležili tudi pohoda na Primož in si ogledali notranjost utrdbe Alpskega zidu. Festivala se je udeležilo preko 5.000 obiskovalcev.

2018

Na XII. Festivalu vojaške zgodovine, ki je potekal med 14. in 16. septembrom, smo na prvi dan skupaj z Upravo za obrambo Postojna izvedli Vestirngo, temu pa je sledil festivalski vikend. Obiskovalci so se lahko sprehodili skozi tabore različnih zgodovinskih obdobij in si ogledali vožnje oklepne tehnike. Glavni del dogodka so izvedli vrhunsko usposobljeni pripadniki Enote za specialno delovanje Slovenske vojske, ki so se ob 20. letnici svojega delovanja predstavili z dinamično akcijo, med katero so za množico obiskovalcev uprizorili vratolomne vojaške manevre. Za še večje doživetje so s helikopterjem med dinamično predstavitvijo poskrbeli tudi pripadniki 151. helikopterske eskadrilje Slovenske vojske. Festivala se je udeležilo rekordno število obiskovalcev – preko 6.500.

2019

XIII. Festivala vojaške zgodovine se je udeležilo skoraj 6.000 obiskovalcev. Dogodek se je pričel z Vestirngo, temu pa je sledilo pestro dogajanje. Rdečo nit festivala je predstavljala zgodovina slovenskega letalstva, ki je obeleževalo 100-letnico. Obiskovalci so se lahko udeležili vodenega pohoda do podzemne utrdbe Alpskega zidu na Primožu, lahko so si ogledali del vozne tehnike in postavljanje vojaških taborov iz različnih obdobij ter se udeležili vodenih ogledov po razstavah Parka ter državnih muzejskih depojev. V sklopu obeležitve jubileja slovenskega vojaškega letalstva je osrednjo točko festivala predstavljal dinamičen prikaz letalskih sil. Uvodoma se je s preletom publike predstavil Aero 3 iz Aerokluba Postojna, temu pa je sledila dinamična predstavitev letal Slovenske vojske. Navdušenje obiskovalcev sta požela predvsem letali Falcon 2000EX in Pilatus PC-9M Hudournik. V okviru statične razstave sta obiskovalca pritegnila še dva helikopterja iz operativne sestave letalskih sil 15. polka Slovenske vojske. Eden odmevnejših dogodkov tega festivala pa je bila uprizoritev vojaškega spopada iz 2. svetovne vojne.