Dan slovenskega športa – nova razstava Vojaškega muzeja Slovenske vojske o vrhunskem športu v SV

23.september 2023

Na današnji dan, 23. septembra, v Sloveniji praznujemo Dan slovenskega športa. Praznik je bil uveden leta 2020 na pobudo Olimpijskega komiteja Slovenije kot obletnica na 23. september 2000, ko je ob zmagi veslačev Iztoka Čopa in Luke Špika ter strelca Rajmonda Debevca na poletnih olimpijskih igrah v Sydneyju prvič zaigrala slovenska himna Zdravljica. Obiskovalci Parka lahko številne vrhunske športne dosežke spoznajo tudi na odlični gostujoči razstavi Vojaškega muzeja Slovenske vojske. Razstava “Hitreje, višje, močneje! Vrhunski šport v Slovenski vojski” je bila slavnostno odprta v soboto, 16. septembra, nastala pa je v sodelovanju s Parkom vojaške zgodovine in Športno enoto Slovenske vojske (SV).

Ob otvoritvi so zbrane nagovorili direktor Parka vojaške zgodovine mag. Janko Boštjančič, vršilec dolžnosti direktorja Uprave Republike Slovenije za vojaško dediščino mag. Matjaž Ravbar, poveljnik Športne enote podpolkovnik Jure Velepec in avtor razstave višji kustos Vojaškega muzeja Slovenske vojske Rok Filipčič. Slovesni trak je prerezal in s tem odprl razstavo dobitnik treh medalj na olimpijskih igrah in pripadnik SV Rajmond Debevec.

 

Razstava, ki je nastala v sodelovanju s Športno enoto SV, obiskovalcu predstavi prva Slovenca, ki sta na olimpijskih igrah osvojila olimpijske kolajne, nastanek in razvoj Športne enote, njeno vključenost v Mednarodni svet za vojaški šport (angleško International Military Sports Council – CISM) in podporo vrhunskemu športu v Slovenski vojski. Muzeološko predstavi pripadnike Športne enote SV in opremo, s katero so v času svoje športne kariere osvojili eno ali več olimpijskih kolajn.

Ob odprtju razstave podajamo iskrene čestitke Vojaškemu muzeju Slovenske vojske in avtorju, višjemu kustosu VMSV, Roku Filipčiču. Razstava bo v Parku na ogled do sredine marca 2024. Vljudno vabljeni!