30 let mednarodnega priznanja Republike Slovenije

15.januar 2022

Na današnji dan, 15. januarja, mineva natanko 30 let, odkar so države tedanje Evropske skupnosti, predhodnice EU, priznale neodvisno Republiko Slovenijo. Slovenijo je sicer kot prva država priznala Republika Hrvaška, ki je samostojnost razglasila isti dan kot Slovenija, 25. junija 1991, naslednji dan pa je sledilo vzajemno priznanje.  Prve države, ki so priznale Slovenijo, so bile Litva v juliju ter Gruzija in Latvija v avgustu, septembra in decembra pa so sledile še Estonija, Ukrajina, Islandija, Švedska, Nemčija in Belorusija. 13. januarja 1992 je Slovenijo priznal Vatikan.

Mednarodno priznanje Slovenije. Vir: portal Zbrali smo pogum

Mednarodno priznanje Slovenije. Vir: portal Zbrali smo pogum

Po nekajmesečnem zasedanju konference o Jugoslaviji v Haagu je bilo sklenjeno, da je SFRJ razpadla, Evropska skupnost pa se je odločila, da bo po 15. januarju 1992 mednarodno priznala vse republike nekdanje SFRJ, ki bodo izpolnjevale pogoje za to.

Več o mednarodnem priznanju in celotnem procesu osamosvajanja lahko izveste na *spletnem portalu: https://www.zbralismopogum.si/index.html

*Portal Zbrali smo pogum je nastal v sodelovanju med  Parkom vojaške zgodovine, Arhivom Republike Slovenije in Zavodom Republike Slovenije za šolstvo, ki so  združili moči in skupaj pripravili pedagoško zgodovinski projekt, katerega namen je učencem, dijakom in splošni javnosti približati  zgodovinsko temo osamosvajanja naše države.V okviru projekta je bila pripravljena spletna razstavo, tri krajši izobraževalni filmi ter e-učno gradivo za šolarje in učitelje. Vse omenjeno se na spletnem porstalu deli na tri sklope vezane na tri ključna obdobja iz zgodovine osamosvajanja, in sicer:  čas plebiscita za samostojno in neodvisno Slovenijo, obdobje osamosvajanja  s sprejetjem osamosvojitvenih aktov in razglasitve samostojnosti ter čas vojne za obrambo samostojnosti in suverenosti. Vabljeni k ogledu!