Nova gostujoča razstava »Incident hladne vojne na bohinjskem nebu«

11.februar 2019

V Parku vojaške zgodovine gostuje razstava Gorenjskega muzeja »Incident hladne vojne na bohinjskem nebu«, ki opisuje sestrelitev ameriškega transportnega letala nad Slovenijo.

Gre za enega prvih hujših incidentov hladne vojne, ki je povzročil pravo vojaško napetost. Ameriško transportno letalo Douglas C-47 je čez slovensko ozemlje nedovoljeno letelo v Italijo. Jugoslovansko lovsko letalo za prestrezanje JAK-3 je v odgovor 19. avgusta 1946 vzletelo z letališča Lesce proti Pokljuki. Po večkratnih opozorilih, na katera se ameriška posadka v letalu ni odzvala, je ob 10.07 dobilo ukaz za njegovo sestrelitev. Ameriško letalo je strmoglavilo v gozdnato pobočje Ilovca (1305 n. m.) nad Gorjušami. Vseh pet članov posadke je ob strmoglavljenju letala izgubilo življenje.   

Dva dneva po sestrelitvi so najdene posmrtne ostanke ameriških letalcev pokopali v skupen grob zraven pokopališča na Koprivniku. Na zahtevo ameriškega veleposlanika Pattersona so posmrtne ostanke pozneje z vsemi častmi predali ameriškim oblastem, ki so jih nato 25. septembra pokopale na vojaškem pokopališču v Arlingtonu. Svojcem petih umrlih je Jugoslavija namenila 150.000 dolarjev odškodnine. Kršitve zračnega prostora se s tem niso končale, a do sestrelitev ni več prišlo.

Jugoslovanski časopisi niso veliko pisali o tem incidentu, medtem ko so se ameriški zelo razpisali. Dogodek je pretresel tudi domačine. Že samo strmoglavljenje se je zelo zapisalo v njihov spomin. Zanje so bili zelo dragoceni tudi deli letala, saj so bili iz materialov, ki jih niso imeli. Iz njih so izdelali razne kovinske izdelke, uporabne predmete in orodje. Kose pločevine so imeli skoraj pri vsaki hiši. 

Razstava je postavljena v osrednji stavbi Komanda v Parku vojaške zgodovine. Vabljeni k ogledu!