»Zloglasna« bomba iz Vurberka je konzervirana in čaka na muzejsko predstavitev

18.november 2020

Verjetno ni še nobena najdba neeksplodiranega ubojnega sredstva tako močno odmevala v slovenski javnosti, kot najdba letalske bombe AN-M64A1 iz druge svetovne vojne v juliju 2017pri Vurberku v občini Duplek.

Naj vam obudimo spomin – takrat 41- letni domačin je skupaj z otroci v gozdu za hišo iskal zaklad z detektorjem kovin. Zaklada niso našli, pač pa 250-kilogramsko ameriško letalsko bombo iz druge svetovne vojne, ki ob padcu na tla v februarju 1945 ni eksplodirala. V nasprotju z vsemi predpisi je najditelj bombo izkopal iz zemlje, jo z avtodvigalom dvignil in prepeljal na domače dvorišče. Državna enota za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) je takoj po seznanitvi zagnala obsežno in zahtevno akcija uničenja bombe, v kateri je bilo potrebno evakuirati več kot 400 okoliških prebivalcev. Akcija je uspela in z nadzorovano eksplozijo je bila bomba deaktivirana brez kakršnihkoli škodljivih posledic. Zanimanje medijev je bilo izjemno veliko in tudi družbena omrežja so v tistih dneh pokala od komentarjev.

Glede na to, da bomba predstavlja neposredno dediščino zavezniških letalskih operacij, ki so na Parku v razstavi Do pekla in nazaj še posebej izpostavljene in glede na dejstvo, da je potrebno javnost neprestano opozarjati na pravilno postopanje z najdenimi NUS smo se z Državno enoto za varstvo pred NUS dogovorili, da v prihodnjem letu pripravimo v Parku razstavo na to temo. Postopek konzervacije »zloglasne« bombe, ki smo jo pred časom prevzeli v začasno hrambo, je v teh dneh končan in bomba že čaka na umestitev v razstavo.