Združenje slovenskih športnih društev v Italiji in Park vojaške zgodovine odslej poslovna partnerja

8.februar 2017

Na tiskovni konferenci, ki je bila v sredo, 8. februarja, v Tržaškem knjižnem središču v Trstu, sta Združenje slovenskih športnih društev v Italiji in Park vojaške zgodovine sklenila poslovno partnersko sodelovanje.

ZSŠDI in Park vojaške zgodovine sta sklenila dogovor, na podlagi katerega se bodo med Pivko in slovensko narodno skupnostjo v Italiji gradili mostovi prijateljstva, miru in medsebojnega spoznavanja.

Prvi koraki novonastalega partnerstva so naslednji:

•          Vsi tekmovalci finalnega srečanja šolskega Jezikovnega poligona, ki ga ZSŠDI prireja v ponedeljek, 13. februarja, v Špetru in je namenjen tretjim razredom slovenskih nižjih srednjih šol v Italiji, bodo prejeli brezplačno vstopnico za ogled Parka vojaške zgodovine.

•          V okviru projekta ZSŠDI “Slovenščina moj jezik”, ki poteka v Benečiji, se bo skupina 50 otrok rokometnega krožka Dvojezične šole v Špetru udeležila celodnevnega izleta v Pivko, ki bo v mesecu aprilu. S športnim avtobusom podjetja Edo Tours se bodo mladi rokometaši peljali do Parka vojaške zgodovine, si ogledali muzej in popoldne odigrali tekmo proti šolski ekipi s Pivškega.

•          V mesecu septembru bo ZSŠDI priredilo izlet v sodelovanju z agencijo Aurora Viaggi in pospremilo svoje člane in vse športnike, ki si bodo zaželeli posebnega doživetja, na ogled XI. Festivala vojaške zgodovine v Pivki.

•          Park vojaške zgodovine bo nudil vsem članom ZSŠDI in njihovim družinam 10 % popusta ob nakupu vstopnic za ogled muzeja.

•          Logotip Parka vojaške zgodovine bo krasil stranico športnega avtobusa podjetja Edo Tours, ki se ga vrhunske zamejske športne ekipe poslužujejo na gostovanjih v okviru nastopov na italijanskih športnih prvenstvih.

•          V mesecu maju se bodo zamejski ljubitelji pohodništva udeležili Pohoda po Krožni poti vojaške zgodovine v organizaciji Parka vojaške zgodovine.

 

Na tiskovni konferenci sta spregovorila predsednik ZSŠDI Ivan Peterlin in direktor Parka vojaške zgodovine mag. Janko Boštjančič. Svoj pozdrav je v imenu pivške skupnosti in slovenskega naroda podal celo Martin Krpan.

 

Ivan Peterlin, predsednik ZSŠDI:

“To sodelovanje je za naš prostor nekaj povsem novega, saj bomo prav s podpisom tega novega parterstva naš športni svet približali tudi temu izjemnemu in neobičajnemu muzeju. Gre za nov pojem, s katerim želimo pri naših športnikih doseči to, da bodo doumeli, kako šport ni zgolj samo tekmovalni dogodek, ampak je lahko tudi sredstvo širjenja intelektualnih obzorij. In prav to nam Park vojaške zgodovine omogoča.”

 

Janko Boštjančič, direktor Parka vojaške zgodovine Pivka:

“V letošnjem letu znaten del naših aktivnosti usmerjamo v promocijo Parka. Zelo si želimo prodreti z našo ponudbo preko meje, se povezati s Slovenci v Italiji in v Združenju slovenskih športnih društev v Italiji smo našli partnerja, s katerim smo našli skupen jezik in skupek skupnih interesov, zato verjamem, da smo danes na pragu plodovitega partnerstva.”

 

Ob zaključku sredine tiskovne konference, katere se je udeležil tudi slovenski deželni svetnik FJK Igor Gabrovec, je ZSŠDI predstavilo finalno srečanje šolskega Jezikovnega poligona, športno-kulturne pobude, ki jo zamejska športna krovna organizacija prireja v sodelovanju s SLORI-jem in jo namenja učenkam in učencem tretjih razredov nižjih srednjih šol v Furlaniji  – Julijski krajini s slovenskim učnim jezikom.

 

16473316_1684348195198713_5650375623842285036_n

16649566_1684348041865395_5183424482369068315_n