Zbrali smo pogum: na voljo drugi del spletne razstave – Osamosvojitev

1.april 2021

Letošnje praznovanje 30. letnice samostojnosti naše države je na žalost močno zaznamovala epidemija koronavirusa. Kljub temu v Parku vojaške zgodovine, Arhivu Republike Slovenije in Zavodu Republike Slovenije za šolstvo nadaljujemo s pedagoško zgodovinskim projektom ZBRALI SMO POGUM, ki smo ga prvič predstavili javnosti 23. decembra ob 30. obletnici plebiscita, na katerem se je velika večina Slovencev odločila za samostojno in neodvisno državo. S projektom se vse tri institucije pridružujemo praznovanju jubileja s posebnim ozirom na šolarje in dijake, ki jim skušamo s sodobnimi pristopi približati pomen prelomnega zgodovinskega obdobja izpred treh desetletij. Pomen projekta pa je veliko večji kot zgolj proslavljanje okrogle obletnice – v njegovem okviru nastajajo trajna gradiva, ki bodo dostopna na spletu in bodo lahko služila v izobraževalnem procesu tudi v prihodnjih letih.

Pripravljeni bodo spletna razstava, trije krajši izobraževalni filmi ter e-učno gradivo za šolarje in učitelje. Vse omenjeno se deli na tri sklope vezane na tri ključna obdobja iz zgodovine osamosvajanja, in sicer:  čas plebiscita za samostojno in neodvisno Slovenijo, obdobje osamosvajanja  s sprejetjem osamosvojitvenih aktov in razglasitvijo samostojnosti ter čas vojne za obrambo samostojnosti in suverenosti. Prvi del projekta je dostopen že od decembra lani, letošnjo pomlad pa pripravljamo še drugi in tretji del, v sklopu katerih bodo predstavljeni bistveni dogodki osamosvojitve Slovenije ter vojna za Slovenijo z odhodom zadnjega vojaka JLA iz Slovenije. Navedeno gradivo bo v celoti dostopno na spletni strani www.zbralismopogum.si.

Izbor imena projekta izhaja iz dejstva, da so Jugoslavijo konec osemdesetih let hkrati z brezupnim gospodarskim stanjem in gromozansko inflacijo, pretresale nacionalne in družbene napetosti. Kar smo v tistih dneh potrebovali je bil prav pogum. Z vero v boljšo prihodnost smo se odločili za samostojno in neodvisno demokratično državo ter jo ubranil v vojni, ki je sledila. Rdeča nit celotnega projekta je zato prav pogum, ki smo ga pokazali v času osamosvajanja in dokazali v času zmagovite vojne.

Na spletni strani www.zbralismopogum.si bo od četrtka, 1. aprila 2021 na voljo drugi del spletne razstave z naslovom Osamosvojitev. Za razliko od prvega dela, ki obravnava čas plebiscita, je drugi namenjen daljšemu časovnemu obdobju, v katerem so zajeti vsi pomembnejši dogodki slovenskega osamosvajanja, od osemdesetih let prejšnjega stoletja do razglasitve samostojne Slovenije, 26. junija 1991.