Zbirka »XXL« eksponatov bogatejša za helikopter Mil Mi-8

9.december 2019

V soboto, 30. novembra 2019, se je zbirki »XXL« eksponatov v Parku vojaške zgodovine pridružil vojaški helikopter Mil Mi-8. Njegova umestitev v muzejsko postavitev je rezultat mednarodne izmenjave eksponatov, ki sta jo v sklopu zglednega sodelovanja izvedla Vojaški muzej Slovenske vojske in Muzej Poljske vojske (Muzeum Wojska Polskiego). Helikopter je po logistično zahtevnem prevozu iz Poljske s svojim prihodom v Park vojaške zgodovine pomembno dopolnil serijo muzejskih težkokategornikov, v katero sodi skupaj z lokomotivo in podmornico.

Najnovejša muzejska pridobitev se ponaša z izjemnimi dimenzijami, saj meri v dolžino skupaj z rotorjem več kot 25 metrov in dosega dobrih 5 metrov višine. Med operativno rabo je helikopter navduševal tudi zaradi svojih zmogljivosti, v okviru katerih je lahko pri letu razvil hitrost do 250 km/h in letel na višinah do 4.500 metrov. Odlična zasnova helikopterja, prvič zasnovanega v Sovjetski zvezi v 60. letih prejšnjega stoletja za jurišno-transportne namene, je v naslednjih desetletjih botrovala množični proizvodnji, ki še vedno traja.

Najnovejši »mega« eksponat Parka vojaške zgodovine je obiskovalcem že na ogled na zunanji razstavni ploščadi, kjer osuplja s svojo zgodbo in impozantnim videzom.