Zaključil se je XII. Festival vojaške zgodovine

18.september 2018

V Parku vojaške zgodovine se je v nedeljo pozno popoldne zaključil že XII. Festival vojaške zgodovine, ki je obiskovalcem tudi letos postregel z živo interpretacijo vojaškega življenja ter odmevnim ponazoritvenim spektaklom. Tridnevni sklop festivalskih dogodkov so letos v slogu sklenili vrhunsko izurjeni pripadniki Enote za specialno delovanje Slovenske vojske, ki so se ob 20. obletnici svojega delovanja predstavili z dinamično akcijo, med katero so za množico navdušenih obiskovalcev uprizorili vratolomne vojaške manevre in s prikazanimi veščinami le še potrdili sloves najbolj izurjene enote, usposobljene za izvajanje tudi najzahtevnejših nalog. Za še večje doživetje so z nastopom s helikopterjem med dinamično predstavitvijo poskrbeli tudi pripadniki Helikopterske eskadrilje Slovenske vojske.        

     

Pestro je bilo tudi spremljevalno dogajanje. Kompleks nekdanje vojašnice so namesto nekdanjih vojaških enot preplavile vojaške uprizoritvene skupine, ki so v uniformah različnih vojska v vojaških taborih obiskovalcem prikazovale vojaško življenje skozi različna zgodovinska obdobja. Poleg tega so na že tradicionalno tretjo nedeljo v septembru v Parku vojaške zgodovine ponovno zaškripale tankovske gosenice in glasno zahrumeli tankovski motorji. Na tankovskem poligonu so se z demonstracijskimi vožnjami predstavljala tako sodobnejša kot tudi starodobna oklepna vozila in množice navduševala s svojo močjo in mobilnostjo. V okviru letošnjega festivala so se s prikazom gašenja po starem obiskovalcem predstavili še gasilci PGD Podhom. Za najmlajše so bile tudi organizirane otroške delavnice, za najbolj radovedne so potekali vodeni ogledi skozi zbirke Parka in Depoje državnih muzejev, zbiratelji in ostali pa so si lahko ogledali tudi sejem militarij in domačih izdelkov.    

Letošnji Festival vojaške zgodovine je poleg še posebej odmevnega in atraktivnega dogajanja po več zaporednih deževnih festivalih zaznamovalo tudi sončno vreme, ki je v Park vojaške zgodovine pritegnilo rekordno množico – Festivala vojaške zgodovine se je tako letos udeležilo prek 6.500 navdušencev nad vojaško tehniko in zgodovino.