Zaključil se je XI. Festival vojaške zgodovine

17.september 2017

S ponazoritvijo spopada na Labi leta 1945 se je v velikem slogu zaključil letošnji Festival vojaške zgodovine. Prijazno jesensko sonce, ki je po dopoldanskem dežju posijalo nad Parkom vojaške zgodovine je razveselilo tako organizatorje, kot kakšnih 5.000 obiskovalcev, ki so se udeležili nedeljskega dogajanja v Pivki. To je bilo res pestro, saj so se obiskovalcem ponujali na ogled vojaški tabori iz različnih zgodovinskih obdobij, sejem militarij in domačih izdelkov, vožnje oklepnih vozil iz muzejske zbirke in predstavitev vozil Slovenske vojske, postojnski gasilci so predstavili novo gasilsko lestev, organizirane so bile otroške delavnice… Obiskovalci so zaradi obilja dogajanja zlahka pozabili na razočaranje, ki ga je prinesla vest, da zaradi slabih vremenskih razmer ne bo mogel prileteti napovedan helikopter ameriške vojske iz Aviana.

Eden zadnjih spopadov med II. svetovno vojno v Evropi in srečanje ameriške in sovjetske vojske pri reki Labi je bilo izbrano zaradi tega, ker so lahko na ta način v Parku v aktivni vlogi prikazali kar največ vojaške tehnike, pa tudi zaradi tega, ker je bilo srečanje zaveznikov na Labi idiličen trenutek, ko je bilo jasno da je nacistična Nemčija poražena in se je zdelo, da je zavladalo obdobje miru in svetovnega sodelovanja.

Nedeljsko dogajanje je bilo krona celotedenskega festivala v okviru katerega so v Parku obeležili tudi zaključek obnove železniške kompozicije iz II. svetovne vojne in tudi odprtje muzejskih depojev treh nacionalnih muzejev: Narodnega muzeja Slovenije, Muzeja novejše zgodovine Slovenije in Tehniškega muzeja Slovenije v kompleksu Parka.

http://www.primorske.si/Novice/Srednja/Zmagali-so-zavezniki-in-sonce-foto

http://www.delo.si/novice/slovenija/stisk-roke-na-mostu-cez-labo-je-obetal-mir-in-pravicnost-za-vselej.html#/comments

Fotogalerija: https://notranjsko-primorskenovice.pixieset.com/pvz-festival-vojaske-zgodovine-2017-foto-valter-leban/