V Slavini odprta razstava “Tisočletje slavinskih gradišč”

19.junij 2023

V okviru Evropskih dnevov arheologije je bila v nedeljo, 18. junija 2023, v Kulturnem domu v Slavini odprta razstava “Tisočletje slavinskih gradišč”, ki so jo pripravili sodelavci Narodnega muzeja Slovenije. V okolici Slavine ležijo ostanki kar štirih gradišč iz železne dobe, ki nedvomno predstavljajo pomembno dediščino tega območja. V Kulturnem društvu Slavina in Krajevni skupnosti Slavina so v zadnjih letih izvedli številne aktivnosti, s katerimi so želeli osveščati ter podučiti domačine o življenju v naših krajih pred dva tisoč in več leti. 

Dr. Boštjan Laharnar iz Narodnega muzeja Slovenije.

Dr. Boštjan Laharnar iz Narodnega muzeja Slovenije.

V preteklosti je bil izveden sklop predavanj in tematskih večerov, posvečenih tej temi. Vrhunec teh aktivnosti pa je bil dosežen med lanskoletno junijsko poletno šolo arheologije Univerze Oshkosh iz Wisconsina v ZDA, kjer sta kot partnerja poleg Narodnega muzeja Slovenije sodelovala tudi Inštitut za arheologijo ZRC SAZU in Park vojaške zgodovine Pivka.

Odprtje razstave "Tisočletje slavinskih gradišč".

Odprtje razstave “Tisočletje slavinskih gradišč”.

Zaradi objektivnih okoliščin poletne šole letos ne bo mogoče izvesti, zato so se partnerji odločili postaviti manjšo razstavo, ki bo tako domačine kot obiskovalce opozarjala na bogato dediščino železne dobe.

Kulturno društvo Vespasjan.

Kulturno društvo Vespasjan.

V nedeljskem dogajanju je sodelovalo tudi Kulturno društvo Vespasjan, ki se ukvarja s predstavljanjem življenja v naših krajih v času Rimljanov. Člani društva so to zgodovinsko obdobje približali številnim obiskovalcem na delavnici, namenjeni otrokom in odraslim. 

Kulturno društvo Vespasjan

Kulturno društvo Vespasjan