V Parku zasvetila Luč miru iz Betlehema

20.december 2021

V Parku vojaške zgodovine je tudi letos pred prazniki zasvetila Luč miru iz Betlehema, ki so jo s poslanstvom širjenja sporočila miru in strpnosti v muzej že tradicionalno prinesli prizadevni skavti skavtskega stega Postojna 1.

Dobrodelna akcija Luč miru iz Betlehema v Sloveniji že 31. leto zapored s plamenom upanja in optimizma oznanja nujnost skupnega prizadevanja za mir, medsebojno sodelovanje in sprejemanje različnosti. Prav v današnjem razburkanem svetu je to sporočilo pomembno ne samo prejeti, temveč ga tudi živeti.

Poslanica letošnje akcije Luč miru iz Betlehema, ki so jo skavti poslali v svet, nosi geslo »Človek, ne jezi se!«. Poslanica poudarja pomen spoštovanja sočloveka kot temelj za preseganje trenutne razdvojenosti, ki nas ločuje. Človek ob nas je največje bogastvo, ki ga imamo. Vsak človek, ne samo tisti, s katerim nam je prijetno, je nepogrešljiv za naše življenje. Zato ga spoštujmo. Za to je potrebna samo drobna odločitev, da bomo drug z drugim spet ravnali kot s človekom, ki ima svojo vrednost in svoje dostojanstvo. Začnimo torej z lepo besedo, ki rodi nekaj lepega. Pozdravljajmo se. Bodimo vljudni drug do drugega.

POSLANICA 2021

“V začetku je beseda.” Lepa beseda v začetku lepega, grda v začetku grdega. Saj z besedo nekoga rešimo ali pokončamo, ranimo ali ozdravimo.

Danes pa je malo lepih besed, malo vljudnosti. Morda je zato med nami toliko jeznega, toliko grdega, toliko teme.

Zato bi vam danes radi dali lepe besede, “Hvala”, “Oprosti” in “Rad te imam”. To so luči, ki uničujejo temo in tiho povejo, da smo vsi ljudje.

Primi v roko to Luč in besedo. Osvetli prostore, govori lepo. In reci si, preden te tema zajame,

“Človek, ne jezi se.”