V Parku vojaške zgodovine predpremiera filma o domačinu Juriju Kraigherju

26.november 2019

V Parku vojaške zgodovine so si včeraj, 25. novembra 2019, povabljeni gostje ogledali ekskluzivno predpremiero filma »Slovenec, ki je preletel stoletje«. Najnovejši dokumentarec na filmskem platnu upodablja izjemno življenjsko zgodbo domačina Jurija/Georgea Kraigherja – Žoreta (1891–1984), ki se je kot veteran prve in druge svetovne vojne v razgibanem 20. stoletju pogosto znašel v samem vozlišču zgodovinskega dogajanja. Njegovo življenjsko pot je krojilo neomajno navdušenje nad letalstvom, zaradi katerega je iz rodnih Hrašč pri Postojni že kmalu po prvi svetovni vojni emigriral v Združene države Amerike in se tu odlikoval s številnimi dosežki. Leta 1943 je bil kot vodja enote za reševanje sestreljenih ameriških letalcev na Balkanu odgovoren za uspešen povratek skoraj 2.500 mož. V zgodovino se je zapisal tudi kot izkušen vojaški pilot, polkovnik vojnega letalstva ZDA, testni pilot, letalski inovator in eden od direktorjev podjetja Pan American Airways.

Razgibano življenjsko zgodbo Jurija Kraigherja je v filmskem zapisu zajelo Društvo Kolut v sodelovanju s Parkom vojaške zgodovine, Veleposlaništvom Združenih držav Amerike v Sloveniji, Studiom Proteus, Občino Postojna in Zavarovalnico Triglav. Pod  scenarij in režijo celournega dokumentarca sta se podpisala Drago Mislej – Mef in Dušan Milavec.

Slovesnosti ob predpremiernem predvajanju novega dokumentarnega filma, s katerim so ustvarjalci na novo osvetlili skoraj pozabljeno zgodbo izjemnega rojaka, se je kot slavnostna gostja udeležila tudi veleposlanica Združenih držav Amerike v Sloveniji Lynda C. Blanchard, ki je ob tej priložnosti v kratkem nagovoru pozdravila skupna prizadevanja po ohranjanju spomina na pomembne dosežke izjemnih posameznikov.   

Dokumentarni film bo z umestitvijo v razstavo Do pekla in nazaj, posvečeno zgodbi padlih ameriških letal med drugo svetovno vojno na slovenskem ozemlju, v Parku vojaške zgodovine pomembno dopolnil muzejski prikaz Kraigherjeve zgodbe.