V Parku leto 2021 zaključili z odličnimi rezultati

7.januar 2022

V Parku vojaške zgodovine se s ponosom ozirajo na preteklo leto, v katerem so kljub vsem omejitvam, ki jih je prinesla epidemija, dosegli zavidljive rezultate tako pri številu obiskovalcev kot pri bogatitvi zbirk, novih razstavah in tudi številnih muzejskih dogodkih.

Muzej je bil sicer več mesecev zaprt, a so do konca leta v Parku vseeno našteli skoraj 40.000 obiskovalcev, kar pomeni, da je bil Park ponovno najbolj obiskan muzej v Republiki Sloveniji. Število obiskovalcev dejansko presega vsa pričakovanja, saj je bilo zaradi omejitev zelo malo obiska šolskih in drugih skupin, ki so v normalnih letih predstavljale skoraj polovičen delež v številu obiskovalcev. Zelo malo je bilo tudi tujih gostov – v letu 2021 so v strukturi obiskovalcev močno prevladovale slovenske družine.

Intenzivno in sistematično delo na slovenskem trgu se je tako dobro obrestovalo. K visokemu obisku so prispevali tudi turistični boni – pomen le-teh se je odrazil tudi v večji porabi obiskovalcev, ki so se pogosteje odločali tudi za obisk notranjosti podmornice ali pa za preizkuse letenja na simulatorjih.

V vsebinskem delu pa je bilo leto 2021 v Parku zaznamovano s praznovanjem 30-letnice samostojnosti Republike Slovenije, saj je osrednja razstava Pot v samostojnost posvečena prav tej temi. Razstava je ob jubileju doživela več dopolnitev in bila obogatena s celo kopico pomembnih eksponatov. Omeniti velja reševalno vozilo Mercedes-Benz 230-BINZ iz Velenja, ki je prava poslastica za ljubitelje starih avtomobilov, vse obiskovalce pa opozarja na pomembno vlogo zdravnikov in reševalnih služb v vojni za Slovenijo. Praznovanje jubileja so v Parku obeležili tudi s postavitvijo fotografske razstave »Ponosni na Slovenijo – 30 let« in pa več drugimi razstavami, kot sta razstava »Marjan Garbajs – kronist osamosvajanja Slovenije« ali pa gostujoča razstava Narodne in univerzitetne knjižnice »Sanje imajo to čudno lastnost, da se včasih uresničijo«, ki jo je ob dnevu suverenosti odprl predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša. Trajno vrednost imajo tudi rezultati projekta »Zbrali smo pogum«, ki ga je Park izvajal skupaj z Arhivom Republike Slovenije in Zavodom Republike Slovenije za šolstvo. V sklopu projekta je bila tako vzpostavljena spletna razstava, posnetih več izobraževalnih filmov ter pripravljeno e-učno gradivo za šolarje. 

Park se je tudi aktivno vključil v predsedovanje Slovenije Svetu Evropske unije in v okviru tega gostil več visokih obiskov tako pomembnih predstavnikov posameznih držav kot tudi raznih delegacij. Izpostaviti velja obisk skupine veleposlanikov držav članic Evropske unije – predstavnikov v Politično-varnostnem odboru in obisk visokih predstavnikov dveh vojaških pododborov Vojaškega odbora Evropske unije, saj je šlo za protokolarno izjemno zahtevna dogodka.  

 

Leto 2021 bo v zgodovini Parka trajno zapisano tudi po tem, da je Vlada Republike Slovenije v tem letu Parku po dolgoletnih prizadevanjih podelila pooblastilo za opravljanje javne muzejske službe za področje vojaške zgodovine na celem območju Republike Slovenije, kar predstavlja dokončno ureditev muzejskega statusa in tudi zagotovitev ustreznega financiranja.

Pika na i lanskega leta pa je bila pridobitev policijskega čolna P-111 in njegov spektakularen prevoz iz Luke Koper v Pivko. Prevoz izjemnega tovora je vzbudil zelo veliko medijsko zanimanje in je tako prek televizijskih ekranov kot prek tiskanih medijev ter družbenih omrežij segel praktično v vsak slovenski dom.