V Parku slovesno obeležili prihod legendarnega policijskega helikopterja AB-212 »Bravo«       

13.april 2022

V Parku vojaške zgodovine so včeraj, 12. aprila, s krajšo slovesnostjo proslavili umestitev najnovejše muzejske pridobitve – policijski helikopter Agusta Bell 212. Slavni helikopter z registrsko oznako S5-HPB, ki ga tako piloti, mehaniki, reševalci kot vsi slovenski letalski navdušenci poznajo pod vzdevkom »Bravo«, je bil marca upokojen po več kot štiridesetih letih aktivne službe in skoraj 10.000 urah letenja. V desetletjih služenja letalski enoti slovenske milice oz. pozneje policije se je s svojim doprinosom in zanesljivostjo v zraku zapisal v slovensko letalsko zgodovino. Poleg rednega policijskega dela je namreč sodeloval tudi pri gradnji planinskih koč, postavljal po vrhovih radijske in televizijske oddajnike, predvsem pa je s prevozi ponesrečencev in novorojenčkov ter reševanjem ponesrečencev v gorah rešil neštevilna življenja. Na velik pomen eksponata je na slovesnosti ob njegovi pridobitvi opozoril tudi direktor Parka vojaške zgodovine mag. Janko Boštjančič: »,Bravo‘ ni le helikopter; ,Bravo‘ je bil in ostaja legenda. Z umestitvijo v muzejsko razstavo za vedno!«   

Helikopter »Bravo« je po izrednem prevozu z Brnika v Park vojaške zgodovine v pričetku aprila in zahtevni namestitvi v zbirko muzejskemu namenu simbolično predal minister za notranje zadeve Aleš Hojs. Minister se je Parku vojaške zgodovine zahvalil za dobro sodelovanje, ki se je začelo s prikazom vloge takratne milice v osamosvojitvenem procesu v razstavi Pot v samostojnost ter nadaljevalo z uspešno in odmevno akcijo prevoza upokojenega policijskega čolna P-111. Helikopter »Bravo« tako predstavlja nadgradnjo dobrega in utečenega sodelovanja.

»Bravo« je pravno-formalno uvrščen v zbirko vozil Muzeja slovenske policije. Zbrane je na slovesnosti tako nagovorila tudi vodja Darinka Kolar Osvald, ki je pozdravila vzpostavljeno medmuzejsko sodelovanje kot odlično rešitev za predstavljanje bogate dediščine policije najširši javnosti. Pilot Letalske policijske enote Jure Olaj in dolgoletni načelnik letalske komisije pri Gorski reševalni službi ter inštruktor letalskega reševanja Janez Brojan pa sta z udeleženci delila še svoje izkušnje in anekdote iz službenih dni helikopterja.

Legendarni helikopter je v zasluženi muzejski pokoj pospremil kvintet trobil Policijskega orkestra.