V Parku projekcija poljskega dokumentarnega filma »1939. Obleganje Varšave«

30.november 2023

V Parku vojaške zgodovine je včeraj, 29. novembra, potekal muzejski večer s projekcijo poljskega dokumentarnega filma »1939. Obleganje Varšave«. Film prikazuje izvirne arhivske posnetke ameriškega dopisnika in filmskega ustvarjalca Juliena Bryana (1899–1974), ki je z izjemnim pogumom ob nemškem napadu na Poljsko odpotoval v Varšavo ter bil s kamero in fotoaparatom kronist tragičnega dogajanja ob nemškem bombardiranju ter obleganju poljske prestolnice. Filmska obdelava doslej skoraj pozabljenega video gradiva je zaradi svoje izjemne sporočilne vrednosti filmu prinesla nagrado zlati upornik v kategoriji za najboljši poljski dokumentarni film na 14. mednarodnem filmskem festivalu Nepremagljivi/Nezlomljivi/Prekleti.

Dogodka, organiziranega v sodelovanju z Veleposlaništvom Republike Poljske v Ljubljani, so se udeležili tudi veleposlanik Republike Poljske Njegova Ekscelenca Krzysztof Olendzki, konzul Szymon Bialek in podžupanja Občine Pivka Majda Godina kot zastopnica lokalne skupnosti. Dokumentarni film je z zgodovinsko, a še vedno aktualno vsebino poleg domačih gledalcev k udeležbi pritegnil tudi predstavnike poljske skupnosti v Sloveniji.

Zbrane je uvodoma pozdravil direktor Parka vojaške zgodovine mag. Janko Boštjančič in v kratkem nagovoru poudaril pomen oživljanja zgodovinskega spomina, saj, kot je izpostavil, pozabljanje zgodovinskih lekcij vodi v njihovo ponavljanje. Na strahote vojne, ki jih je še posebej surovo občutila Poljska, je v pozdravnem govoru opozoril tudi poljski veleposlanik, pri čemer je izpostavil še vedno aktualen problem poplačila ogromne vojne škode, ki jo je Nemčija povzročila na Poljskem.

Poljski veleposlanik se je ob zaključku vpisal v Knjigo vtisov častnih gostov, kjer je Parku izrazil iskreno zahvalo za priložnost projekcije filma, ki s svojim sporočilom opozarja pred ponovitvijo vojnih tragedij v bodoče. Parku vojaške zgodovine je ob tej priložnosti podaril izvod študije Poročilo o poljskih izgubah ob nemški okupaciji med drugo svetovno vojno, 1939–1945 (The report on the losses sustained by Poland as a result of German aggression and occupation during the Second World War, 1939–1945), za katero se veleposlaniku iskreno zahvaljujemo, saj bo dragoceno dopolnila muzejsko knjižnico.