V Parku premierno predvajan dokumentarno-animirani film priljubljene skupine Sabaton

6.november 2023

V Parku vojaške zgodovine je bil v soboto, 4. novembra, slovenski javnosti premierno predstavljen film »Vojna, ki bo končala vse vojne/The War to End All Wars«. Dokumentarno-animirano zgodovinsko filmsko pustolovščino je v okviru projekta »Zgodovina zažiga/History rocks« zasnovala priljubljena švedska metal skupina Sabaton, ki je v dobrih dveh desetletjih delovanja dosegla mednarodno slavo in s prepoznavnim zvokom navdušila milijone oboževalcev po svetu. V svojih besedilih obujajo spomin na velike zgodovinske bitke in pomembne osebnosti, ki so krojile zgodovino.

Svoj zadnji, deseti studijski album »Vojna, ki bo končala vse vojne/The War to End All Wars« so posvetili prvi svetovni vojni in v sklopu njegove promocije glavnino pesmi predstavili tudi z izdajo istoimenskega filma. Animirani spektakel ob dramatični glasbeni spremljavi skupine Sabaton gledalce popelje po osrednjih frontah prve svetovne vojne in predstavi izid večjih bitk ter usode vidnejših osebnosti iz njih.

Člani skupine so v prizadevanju, da bi filmsko sporočilo miru in poziv k strpnosti ter solidarnosti dosegel kar najširše množice, k sodelovanju povabili številne vojaškozgodovinske in druge muzeje širom sveta. Pobudi za globalno premiero filma se je med več kot 120 muzeji iz 29 držav odzval tudi Park vojaške zgodovine in za udeležence dogodka pripravil ekskluzivno projekcijo filma med muzejskimi eksponati. Edinstveni glasbeno-muzejski projekt je že ob prvi najavi sodelovanja Parka vojaške zgodovine vzbudil izjemno zanimanje slovenskih oboževalcev skupine Sabaton, mesta za udeležbo na premieri pa so bila razprodana zelo hitro po odprtju prijav. Projekt je poleg glasbene in izobraževalne note pomembno doprinesel tudi k muzejski prepoznavnosti, saj je večina izmed več kot 200 udeležencev dogodka ogled filma združila z obiskom muzejskih zbirk ter razstav.

Film »Vojna, ki bo končala vse vojne/The War to End All Wars« bo obiskovalcem Parka vojaške zgodovine na ogled še vsak dan do vključno 19. novembra 2023.