V Parku potekala znanstvena konferenca »Leto 1943 na Slovenskem« 

30.maj 2023

V Parku vojaške zgodovine je v sredo, 24. maja, potekala znanstvena konferenca »Leto 1943 na Slovenskem – osemdeset let pozneje«, ki jo je v sodelovanju s Parkom pripravil Študijski center za narodno spravo.

Zbrane sta uvodoma pozdravila direktor Študijskega centra za narodno spravo dr. Tomaž Ivešić in direktor Parka vojaške zgodovine mag. Janko Boštjančič.

Zgodovinsko dogajanje v letu 1943 so s svojimi znanstvenimi prispevki osvetljevali priznani zgodovinarji: dr. Klemen Kocjančič (Slovenski partizani in prelomno leto 1943), podpolkovnik Matjaž Bizjak (Največji italijanski vojaški poraz septembra 1943 – iskanje vojaških vzrokov), polkovnik dr. Tomaž Kladnik (»Vojska, ki jo bodo sestavljali samo Slovenci«. Ustanovitev in organizacija Slovenskega domobranstva), dr. Blaž Torkar (Partizani, zavezniki in leto 1943), dr. Pavlina Bobič (Novomeška jesen 1943), dr. Damjan Hančič (Prelomno leto 1943 na Gorenjskem), dr. Renato Podbersič (Leto 1943 na Primorskem. Konec starega in začetek novega), dr. Denis Cerkvenik (Strateški položaj Operacijske cone Jadransko Primorje v okvirih Tretjega rajha 1943–1945), mag. Amir Obhođaš (Suradnja talijanskih i četničkih snaga tijekom operacije Weiss I), dr. Tamara Griesser Pečar (Kočevski proces – prvi revolucionarni proces na Slovenskem), dr. Matic Batič (Boj za prostor: ideološki posegi v kulturno krajino na Primorskem 1943–1945). 

V okviru programa konference so si udeleženci ogledali tudi novo razstavo Enigma – skrivnostno zakulisje vojne, ki odstira vpogled v delovanje zavezniških kriptoanalitikov, ki so prav v letu 1943 dosegli pomembne uspehe in s tem vplivali na nadaljnji potek vojne.