Tankovski vikend v Parku vojaške zgodovine

5.julij 2017

V Parku vojaške zgodovine so vstop v glavno poletno sezono obeležili glasno in v slogu. Zadnji vikend v maju so namreč za obiskovalce priredili Tankovski vikend, ki je potekal v znamenju ropota vojaških oklepnikov, škripanja tankovskih gosenic in hrumenja motorjev. Gre za zadnjega v seriji tradicionalnih spomladanskih tematskih vikendov, s katerimi v Parku vojaške zgodovine vsako leto poskrbijo za pestro predsezonsko dogajanje. Zanimiv in razgiban program so pripravili tudi v okviru Tankovskega vikenda.

Za udeležence dogodka so bile daleč najbolj atraktivne demonstracijske vožnje vozil voznega dela zbirke Parka vojaške zgodovine in Slovenske vojske, kjer so lahko prisostvovali prikazu neverjetne moči in mobilnosti vojaške oklepne tehnike. Na tankovskem poligonu za kompleksom Parka vojaške zgodovine se je v bitki za čim večje občudovanje in navdušenje gledalcev predstavilo več različnih oklepnih vozil, ki so vsako zase z demonstracijo lastnih zmogljivosti in sposobnosti skušala prepričati gledalce v svojo izjemno moč. Pri tem sta mlajšim oklepnim tekmecem uspešno konkurirala tudi dva tankovska veterana iz 2. sv. v., znameniti sovjetski tank T-34, znan tudi kot »zmagovalec 2. sv. v.«, in ameriški lovec na tanke M-36 Jackson. V nedeljo pa se je na terenu predstavila tudi Slovenska vojska s svojim oklepnikom Svarun 8X8.     

V sklopu Tankovskega vikenda je bila za najmlajše organizirana otroška delavnica, na kateri so si lahko tudi sami izdelali plastično maketo, ki jim bo doma služila kot lep spominek na prijetno preživet dan v Parku vojaške zgodovine. Delavnico je vodil uveljavljeni maketar Danijel Vitez, ki je za to priložnost v Parku vojaške zgodovine tudi sam na ogled razstavil svojo zbirko maket oklepnih vozil.

Na svoj račun so prišli poznavalci in ljubitelji vojaške tehnične dediščine, za katere je bilo oba dneva organizirano strokovno vodenje skozi muzejske zbirke in razstave v spremstvu kustosa Vojaškega muzeja Slovenske vojske ter izkušenih vodnikov Parka vojaške zgodovine. Ob ogledu zbirk in razstav Parka vojaške zgodovine s posebnim poudarkom na tankovsko-artilerijski zbirki so imeli priložnost seznaniti se z nekaterimi izjemnimi primerki vojaške oklepne tehnike ter še poglobiti svoje poznavanje te tematike.   

Sočasno s Tankovskim vikendom je v kompleksu Parka vojaške zgodovine potekalo tudi tekmovanje v namizni  strateški igri Flames of War, na katerem so sodelovali številni tekmovalci iz več evropskih držav. Obiskovalci so bili sprva začudeni nad igralci, ki so razporejeni po celotnem razstavišču na posebnih diaramah bojnih polj razporejali figure tankov po njim nepoznanem ključu, in so z veseljem prisluhnili obrazložitvi pravil te nenavadne, a vse bolj priljubljene namizne strateške igre.

Dogodek je sprožil precej zanimanja in je bil zelo dobro obiskan; letošnjega Tankovskega vikenda se je namreč v soboto in nedeljo skupaj udeležilo več kot 1800 obiskovalcev. Pestro dogajanje in atraktivne vsebine so k ogledu pritegnili številne družine, poznavalce in ljubitelje vojaške tehnične dediščine, ki so bili navdušeni nad dinamično predstavitvijo oklepnikov pa tudi prijetno presenečeni nad zbirkami Parka vojaške zgodovine, ki je v zadnjih letih zaživel v novi, prenovljeni in izboljšani podobi.

Nad izidom dogodka so bili navdušeni tudi organizatorji, ki so bili poleg izjemno dobre udeležbe hvaležni tudi za zelo lepo in sončno vreme, saj je bilo slednje na žalost v zadnjih letih ob organizaciji tovrstnih dogodkov bolj izjema kot pravilo. Podobne želje o obisku in lepem vremenu gojijo tudi za september, ko bo organiziran osrednji dogodek Parka vojaške zgodovine – Festival vojaške zgodovine: »Da bi se le tudi septembra za tanki na poligonu prašilo!«