“Ta veseli dan kulture” v Parku vojaške zgodovine

28.november 2017

Park vojaške zgodovine na Ta veseli dan kulture, 3. decembra, za vse obiskovalce pripravlja posebno akcijo – brezplačen ogled vseh stalnih in gostujočih razstav v osrednjem objektu Komanda.   

Obiskovalci si boste lahko med drugim brezplačno ogledali razstavo KOLO, 5200 LET, v okviru katere je razstavljena neprecenljiva svetovna znamenitost – najstarejše leseno kolo na svetu, staro 5200 let. Gre za edinstveno najdbo iz obdobja prazgodovine, ki je bila odkrita pred 15 leti med izkopavanji na kolišču Stare gmajne v Verdu pri Vrhniki. Najdeno leseno kolo je skupaj z osjo sestavljalo dvokolesni voz – cizo in se danes zaradi svoje starosti, pomena in tehnološke dovršenosti umešča v sam vrh svetovne kulturne dediščine. Zgodbo kolesa dopolnjujeta še razstava o koliščih na Ljubljanskem barju in zbirka miniatur lesenih vozov avtorja Janka Samse.   

Poleg razstave KOLO, 5200 LET bodo brezplačno na ogled tudi »uspešnica letošnje sezone« – razstava DO PEKLA IN NAZAJ, posvečena zgodbi padlih ameriških letal med II. svetovno vojno na območju Slovenije (na območje Slovenije je padlo kar 142 ameriških letal), usode njihovih posadk in reševanja preživelih letalcev, razstava REGIO CARSICA MILITARIS, ki prikazuje zgodovino širšega območja Postojnskih vrat kot enega strateško najbolj pomembnih območij v Evropi, kjer so se čez celo zgodovino selila ljudstva in premikale vojske, ter razstava LOKOSTRELSTVO – OD PRVOBITNOSTI DO PRESTIŽA, ki prikazuje lok in njegov razvoj v času in prostoru.     

Pri ogledu preostalih zbirk in razstav Parka vojaške zgodovine v Paviljonih A, B in C pa boste lahko obiskovalci na ta dan izkoristili 20-odstotni popust pri nakupu vstopnice.   

Za ogled notranjosti podmornice priporočamo predhodno rezervacijo na 031 775 002 ali [email protected].