Svetovno znani strokovnjak dr. Mark Baldwin – Dr. Enigma s predavanjem navdušil slovenske ljubitelje kriptologije 

2.junij 2023

Park vojaške zgodovine in Računalniški muzej imata na prvi pogled le malo skupnega, pa vendar sta ekipi obeh institucij pred kratkim združili moči ter v Slovenijo povabili dr. Marka Baldwina, ki je širom sveta poznan pod vzdevkom Dr. Enigma, saj velja za vodilnega strokovnjaka na področju poznavanja nemške šifrirne naprave Enigma in tudi z njo povezanega zgodovinskega dogajanja. Kot poklicni predavatelj navdušuje ljubitelje kriptologije in vojaške zgodovine v številnih državah po celem svetu.

Dr. Mark Baldwin in direktor Parka vojaške zgodovine mag. Janko Boštjančič na razstavi "Enigma - skrivnostno zakulisje vojne" (Foto: Boštjan Kurent)

Dr. Mark Baldwin in direktor Parka vojaške zgodovine mag. Janko Boštjančič na razstavi “Enigma – skrivnostno zakulisje vojne” (Foto: Boštjan Kurent)

Dr. Enigma je tako navdušil tudi udeležence predavanja v Parku vojaške zgodovine v torek, 23. maja, in v Računalniškem muzeju v četrtek, 25. maja. Zagnan in prepričljiv predavatelj je s prikazom delovanja na originalni Enigmi ostal vsem udeležencem v trajnem spominu. Odmevno predavanje o Enigminih mehanizmih šifriranja je dopolnila predstavitev vodje laboratorija Računalniškega muzeja Marka Štamcarja, ki je kot izkušen demonstrator tehnologije oživil in na preizkus postavil nenavadno igračo iz zbirke Računalniškega muzeja, na prvi pogled nedolžno otroško igračo slovenskega proizvajalca Mehano – pisalni stroj Barbie. Kontrast med predstavljenima napravama je udeležence obeh muzejskih večerov spodbudil k premisleku o vlogi kriptografije v vsakodnevnem življenju, v svetu, kjer je življenje posameznika informacijsko bolj izpostavljeno kot kadar koli prej.

Predavanje v Parku vojaške zgodovine Pivka (Foto: Boštjan Kurent)

Predavanje v Parku vojaške zgodovine Pivka (Foto: Boštjan Kurent)

Dr. Mark Baldwin predava v Računalniškem muzeju. (Foto: Računalniški muzej)

Dr. Mark Baldwin predava v Računalniškem muzeju. (Foto: Računalniški muzej)

V okviru obiska v Parku vojaške zgodovine si je dr. Baldwin seveda ogledal tudi novo razstavo »Enigma – skrivnostno zakulisje vojne« in z zanimanjem prisluhnil zgodbi »pivške« Enigme M4 ter nemškega minolovca R 15, s katerega izhaja. Ob vodenem ogledu preostalih muzejskih vsebin je vodstvu Parka izrazil vse pohvale za uspešno upravljanje tako obsežne zbirke vojaške tehnične zapuščine kot tudi za atraktiven nabor muzejskih razstav. 

Dr. Mark Baldwin (levo) z avtorjema razstave "Enigma - skrivnostno zakulisje vojne" mag. Jankom Boštjančičem in dr. Andrejem Gasparijem v Parku vojaške zgodovine Pivka (Foto: Boštjan Kurent)

Dr. Mark Baldwin (levo) z avtorjema razstave “Enigma – skrivnostno zakulisje vojne” mag. Jankom Boštjančičem in dr. Andrejem Gasparijem v Parku vojaške zgodovine Pivka (Foto: Boštjan Kurent)

Ob obisku Računalniškega muzeja pa si je Dr. Baldwin ogledal muzejsko zbirko, stalno razstavo in gostujoči razstavi »Escape, popotovanje v osrčje digitalnih kultur« ter »Kaj te briga?!«, ki naslavljata pereče teme, povezane z varstvom podatkov, kiber nadzorom in digitalno suverenostjo.

Marko Štamcar (Računalniški muzej, levo) in dr. Mark Baldwin (desno) s kriptografskima strojema (Foto: Sam Baldwin)

Marko Štamcar (Računalniški muzej, levo) in dr. Mark Baldwin (desno) s kriptografskima strojema (Foto: Sam Baldwin)