Sporazum o sodelovanju za novo rast turizma na krasu

12.maj 2016

Popusti za obiskovalce, skupna informacijska telefonska številka in razvojni projekti bodo prvi konkretni koraki sodelovanja med Kobilarno Lipica, Parkom vojaške zgodovine in Parkom Škocjanske jame.

Park Škocjanske jame, Park vojaške zgodovine in Kobilarna Lipica – trije javni zavodi, ki so s svojo osrednjo vlogo postali generatorji turizma na krasu – bodo v prihodnje delovali še bolj povezano. Tako so zapisali v sporazumu o sodelovanju, ki so ga danes v Lipici svečano podpisali direktor Parka Škocjanske jame Stojan Ščuka, direktor Parka vojaške zgodovine mag. Janko Boštjančič in v. d. direktorja Kobilarne Lipica dr. Boštjan Bizjak.
Povezujejo jih skupni ambiciozni razvojni cilji: povečati obisk, povezati ponudbo in še dodatno izboljšati zadovoljstvo obiskovalcev.

V. d. direktorja Kobilarne Lipica dr. Boštjan Bizjak je ob podpisu poudaril: »Kobilarna Lipica, Park vojaške zgodovine Pivka in Park Škocjanske jame kot javni zavodi delujemo v interesu javnosti. Skupno nam je tudi to, da smo pred kratkim posodobili našo ponudbo in uredili infrastrukturo. Povezujemo se za doseganje skupnih ciljev, med katerimi sta v ospredju ozaveščanje javnosti ter povečanje našega ugleda in prepoznavnosti.«
Direktor Parka vojaške zgodovine mag. Janko Boštjančič je pojasnil: »Sodelovali bomo pri skupnih promocijah doma in v tujini ter razvijali skupne produkte in ugodnosti za obiskovalce. Naši pomembni cilji so tudi spodbujanje lokalnih, regijskih in nacionalnih organizacij ter podjetnikov k sodelovanju, pa tudi izobraževanje, povečanje konkurenčnosti in sodelovanje pri skupnih projektih za pridobivanje evropskih sredstev.«
»Kot del svetovne dediščine UNESCO se v Parku Škocjanske jame vse od ustanovitve regijskega parka aktivno zavzemamo za ohranjanje in varovanje naravne in kulturne dediščine. Prepričani smo, da bomo z močnejšim povezovanjem s Kobilarno Lipica in Parkom vojaške zgodovine še učinkoviteje seznanjali ljudi o pomenu ohranjanja naše dediščine na tem območju,« je poudaril direktor Parka Škocjanske jame Stojan Ščuka.

Prvi konkretni koraki skupnega sodelovanja bodo popusti za obiskovalce. Obiskovalci Kobilarne Lipica bodo imeli pri obisku Parka vojaške zgodovine že po ponedeljka, 16. maja, 15-odstotni popust, prav tako obiskovalci Parka vojaške zgodovine v Lipici, medtem ko bo Park Škocjanske jame temu pridružil naknadno, bodo pa njihovi obiskovalci že sedaj deležni 15% popusta za ostali znamenitosti. Vse trije javni zavodi bodo kmalu dobili skupno brezplačno telefonsko številko, kjer bodo obiskovalcem na voljo vse informacije, v prihodnje pa tudi skupna vstopnica.

Kot so poudarili podpisniki sporazuma, ostajajo odprti za možnosti povezovanja z drugimi turističnimi ponudniki. Tako je že zastavljeno sodelovanje s protokolarnim centrom Brdo pri Kranju. Cilj sodelovanja je namreč ta, da gostje ostanejo na Krasu in Zelenem krasu dlje. Zato je pomeni podpis sporazuma začetek povezovanja ponudbe obeh regij.

DSC_2024