Spletna trgovina

The Balkans 1940-41: Mussolini’s Fatal Blunder in the Greco-Italian War

20,00 

Prvi od dveh zvezkov o kampanjah Osi na Balkanu, ki obravnava Mussolinijevo usodno odločitev o napadu na Grčijo oktobra 1940. Grški predsednik Metaxas je zavrnil italijanski ultimat z znamenitim “Oxi” (“Ne”), čemur je sledil prvi poraz Italije v drugi svetovni vojni.

Po hitri priključitvi Albanije Italiji aprila 1940 je Mussolinijeva odločitev, da oktobra istega leta napade Grčijo, splošno priznana kot usodna napaka, ki je povzročila notranjo krizo in zlom ugleda Italije kot vojaške sile (kar se je še poudarilo ob italijanskem porazu v Severni Afriki decembra 1940). Italijanski napad na Grčijo je v manj kot dveh tednih zastal, teden dni pozneje pa je sledila grška protiofenziva, ki je prebila italijansko obrambo in napredovala v Albanijo, kar je prisililo italijanske sile, da so se januarja 1941 zaradi logističnih težav umaknile proti severu, nato pa se je njihova moč skrčila na polovico. Italijani so to kratko prekinitev izkoristili za reorganizacijo in pripravo protiofenzive, ki je bila neuspešna in je pomenila konec prve faze balkanske kampanje Osi.

Ta knjiga je prvi od dveh zvezkov, ki obravnavata kampanje Osi na Balkanu in ponuja podroben pregled italijanske in grške vojske, njune bojne moči in teren, na katerem sta se bojevali. Z redko videnimi slikami in barvnimi ilustracijami prikazuje, kako so se pričakovanja lahke italijanske zmage hitro spremenila v eno največjih Mussolinijevih napak.

1 na zalogi

Šifra: 12475 Kategorija:

Opis

Avtor: Pier Paolo Battiselli

Jezik: angleščina

96 strani

mehka vezava