Slovesnost ob 30.obletnici osamosvojitve Slovenije

26.junij 2021

V sredo, 23. junija, je v Parku vojaške zgodovine v Pivki potekala osrednja občinska Slovesnost ob 30.obletnici osamosvojitve Slovenije z naslovom »PESEM SVOBODE«.


Slavnostni govornik na prireditvi je bil minister g. Zvone Černač, odgovoren za razvoj in evropsko kohezijsko politiko. V svojem govoru je poudaril, da Park vojaške zgodovine nedvomno najbolj primeren kraj za počastitev obletnice naše države, saj so ravno iz te, nekdanje vojašnice, pred tridesetimi leti, točneje 26. junija 1991 ob 11. uri in 10 minut, zapeljali prvi tanki in s tem začeli agresijo jugoslovanske armade na slovensko državo.
Ob njem sta spregovorila še župan občine Pivka Robert Smrdelj in direktor Parka vojaške zgodovine mag. Janko Boštjančič. Ključno sporočilo vseh govorcev je bilo, da moramo nadalje delati na tem, kar so dosegli predniki, naši dedje, naši starši in predvsem tisti, ki so za samostojno državo dali svoje življenje. Državo skupaj gradimo naprej na temelju miru, krščanskih vrednot, kulture, blaginje, svobode, varnosti, trajnostnega gospodarskega razvoja in predvsem pa spoštovanja do naše domovine.


Kulturni del dogodka se je povezoval z našim velikim rojakom Miroslavom Vilharjem, ki se je z mnogimi večnimi melodijami in pesmimi zapisal v srce slovenskega človeka. Letos je 170. obletnica praizvedbe Jamske Ivanke, ki je že leta 1851 nakazala svojo naprednost ko je večinoma nemško orientirani meščanski družbi predstavila dela v slovenščini. Občinstvo je prisluhnilo izbranim skladbam iz spevoigre v izvedbi solistov Jureta Počkaja in Vide Matičič, Simfoničnega orkestra Cantabile, MePZ Adoramus in MPZ Pivka pod vodstvom dirigenta Marjana Gradadolnika. Slišali smo tudi Avsenikovo Slovenija od kod lepote tvoje in skorajda kultno pesem Moja dežela, ki nas je Slovence navdihovala v 80.letih.


Prireditev sta povezovala Marjana Grčman in Gregor Budal, ki je doživeto odrecitiral pesmi Vilharja in Vodnika.
Hvala vsem nastopajočim, govorcem in občinstvu, ki je svojo prisotnostjo počastilo 30.rojstni dan naše domovine Slovenije.

Foto: Simon Avsec