Slovenski kulturni praznik v Parku vojaške zgodovine

9.februar 2024

V Parku vojaške zgodovine je včeraj, 8. februarja, muzejski vsakdan zimske sezone obudilo razgibano dogajanje ob slovenskem kulturnem prazniku, ki je k obisku privabilo doslej rekordno število obiskovalcev. Na praznični dan se je namreč med muzejskimi eksponati sprehodila množica skoraj 2.200 obiskovalcev, zlasti družin s šolarji, katerih živahna energija je napolnila muzejske paviljone.

Številni med njimi so si z zanimanjem ogledali pred dnevi odprto razstavo »Vojaška poljska bolnišnica – Feldspital 808 in njena kapela v Kosoveljah na Krasu«. Najnovejša razstava Parka vojaške zgodovine obuja zgodovinski spomin na vojaško poljsko bolnišnico, ki je v letu 1917 pri vasi Kosovelje nudila zdravstveno oskrbo ranjenim in bolnim vojakom v zaledju soške fronte. Avtor razstave, direktor Parka mag. Janko Boštjančič, je ob tej priložnosti zbranim predstavil vsebino razstave s poudarkom na njenem jedru – umetelno dovršeni maketi, v kateri je njen avtor Franci Pogačar v merilu 1 : 10 detajlno poustvaril kapelo, ki je bila postavljena sredi bolnišničnega kompleksa za potrebe duhovne oskrbe ranjenih in bolnih ter bolnišničnega osebja.

V okviru dodatnih vsebin so bili pripravljeni tudi več splošnih vodenj po zbirkah in razstavah v paviljonih A, B ter C in specializirano vodenje po tematski razstavi »Enigma – skrivnostno zakulisje vojne«, kjer je orisana zgodba muzejskega primerka te skrivnostne šifrirne naprave iz druge svetovne vojne.

Ljubitelje filmskih projekcij in dokumentarnih filmov sta navdušili ekskluzivni projekciji filmov Društva Kolut »Neverjetna zgodba lepotcev iz Lipice« ter »Slovenec, ki je preletel stoletje«. Prvi, pripravljen v povezavi z razstavo »Lipicanci – žive legende«, osvetljuje zgodbo o legendarnem vojaškem reševanju plemenitih lipicancev s Češke med drugo svetovno vojno s strani ameriške vojske, medtem ko drugi pripoveduje življenjsko zgodbo Jurija Kraigherja – Žoreta, katerega zasluge v letalstvu so predstavljene tudi na stalni razstavi Parka vojaške zgodovine »Do pekla in nazaj – zgodba padlih ameriških letal med drugo svetovno vojno na območju Slovenije«.

Muzejski program je popestrila mobilna igra »Vitezov izziv«, ob kateri so mladi obiskovalci z reševanjem zabavnih, resničnostnih in pustolovskih nalog na mobilnih telefonih spoznavali muzejske zbirke ter razstave. Interaktivno zasnovana aplikacija je igralcem na tak način približala oddaljena poglavja iz naše zgodovine in jih seznanila z bogato vojaškozgodovinsko dediščino tega območja. Najmlajši obiskovalci so se lahko udeležili tudi raznolikih otroških delavnic, pri čemer so se še posebej z veseljem lotili izziva izdelave modelov vojaških vozil iz kock. 

Ob dodatnem programu in splošnih ter strokovnih vodenjih so si obiskovalci tega dne muzejske zbirke in razstave ogledali po podaljšanem urniku ter polovični ceni, tj. s 50 % popusta pri nakupu osnovne muzejske vstopnice.

Krona praznovanja slovenskega kulturnega dneva v Parku vojaške zgodovine je bil nastop pevske skupine Hrušiški fanti iz Brkinov, ki že od leta 1955 zbira, poustvarja in ohranja ljudsko pesemsko izročilo brkinskih vasi. Sozvočje znanih vojaških ljudskih napevov je množico obiskovalcev med jeklenimi eksponati opomnilo, da nobena vojna ne zmore zaustavili človeške ustvarjalnosti in upanja po svetli prihodnosti, kar najbolj nazorno odražajo ravno besedila ljudskih pesmi.