V Parku vojaške zgodovine obeležili 70. obletnico začetka tržaške krize

6.oktober 2023

V Parku vojaške zgodovine se je v sredo, 4. oktobra, sezona muzejskih večerov pričela s predavanjem dr. Bojana Dimitrijevića »Tržaška kriza«. Mednarodno uveljavljeni zgodovinar dr. Dimitrijević z Inštituta za novejšo zgodovino v Beogradu je kot prodoren raziskovalec polpretekle zgodovine nekdanje Jugoslavije pomemben segment svojega dela posvetil proučevanju tržaškega vprašanja. Njegova knjiga o tržaški krizi je prevedena v hrvaščino, italijanščino in angleščino.

Problematika razmejitve med Jugoslavijo in Italijo je bila ena od najpomembnejših mejnih dilem v Evropi po drugi svetovni vojni.  Ko so 8. oktobra 1953 zahodni zavezniki sprejeli odločitev, da cono A Svobodnega tržaškega ozemlja predajo Italiji in cono B Jugoslavijo, sta se državi znašli na robu vojaškega spopada neslutenih razsežnosti.

Dr. Dimitrijević je ob sedemdeseti obletnici prelomne zgodovinske odločitve zbranim v Parku vojaške zgodovine osvetlil tržaško vprašanje, pri čemer je med predavanjem prikazal splošno družbeno-politično situacijo tega prostora po drugi svetovni vojni in specifične zgodovinske okoliščine, ki so vodile do sporne razmejitve ter posledične zaostritve odnosov med obema državama. Predavatelj je posebno pozornost namenil analizi vojaškega dogajanja na obeh straneh, posebej še v luči ameriške vojaške pomoči Jugoslaviji in Italiji ter jugoslovanskega približevanja zvezi NATO.

Predavanje dr. Bojana Dimitrijevića v Parku vojaške zgodovine (Foto Boštjan Kurent)

Predavanje dr. Bojana Dimitrijevića v Parku vojaške zgodovine (Foto: Boštjan Kurent)

Predavanje je zaradi še vedno aktualne in v družbi močno odmevne tematike pritegnilo veliko število udeležencev z obeh strani meje, ki so z zanimanjem prisluhnili razlagi dr. Dimitrijevića ter strokovni interpretaciji tega kompleksnega zgodovinskega vprašanja.  

Enota jugoslovanske vojske iznad Trsta oktobra 1953 (Foto Medija centar Odbrana Beograd)

Enota jugoslovanske vojske iznad Trsta oktobra 1953 (Foto: Medija centar Odbrana Beograd)