S Podmorničarskim vikendom v novo turistično sezono

17.april 2023

V Parku vojaške zgodovine sta sobota in nedelja minili v znamenju Podmorničarskega vikenda, s katerim je bila tik pred pričetkom glavne turistične sezone obeležena 12. obletnica prihoda podmornice P-913 Zeta iz Črne gore. Tradicionalni tematski dogodek je, vse dokler ni vanj zarezala epidemija novega koronavirusa, obiskovalcem vsako leto ob pričetku turistične sezone postregel s pestrim in raznolikim programom. Dogodek poteka v tesnem sodelovanju s številnimi nekdanjimi slovenskimi podmorničarji iz Društva za ohranjanje podmorniške tradicije Podmorničar, ki si prizadevajo s svojim delovanjem ohranjati zavest o dolgi in bogati zgodovini podmorničarstva ob vzhodni jadranski obali ter pomembni vlogi slovenskih podmorničarjev.

V okviru Podmorničarskega vikenda so po treh letih premora obiskovalce tudi tokrat pri podmornici in na razstavi o podmorničarstvu Jugoslavije sprejeli nekdanji podmorničarji iz društva ter jih spremljali v notranjost podmornice, s čimer so imeli edinstveno priložnost iz prve roke zvedeti vse podrobnosti o skrivnostih podmorničarskega poklica ter življenju in delu pod morsko gladino. V sklopu Podmorničarskega vikenda je bilo ekskluzivno na ogled tudi podvodno diverzantsko plovilo R-2 v lasti Vojaškega muzeja Slovenske vojske, ki je v dneh dogodka dragoceno dopolnilo zbirko podmorničarske vojaškozgodovinske in tehnične dediščine. Muzejski prikaz podmorničarske tradicije je ob tej priložnosti obogatila še občasna razstava diverzantske opreme, ki jo je Parku vojaške zgodovine velikodušno podaril nekdanji vojaški potapljač Stane Mesec iz Škofje Loke. Dogodek so popestrila raznolika muzejska vodenja, tematske otroške delavnice in filmske projekcije, predstavili pa so se tudi pripadniki 430. diviziona SV, Notranjski muzej Postojna, Pomorski muzej Sergeja Mašere Piran in Odelek za pridobivanje kadrov Postojna.

Podmornica P-913 Zeta je po več kot desetletju v Parku vojaške zgodovine še vedno eden najbolj atraktivnih muzejskih eksponatov, ki med obiskovalci zbuja izjemno zanimanje, zaradi česar je bil tudi tokratni, že 5. Podmorničarski vikend kljub nekajletnemu premoru izjemno dobro obiskan.