Gostujoča razstava “CLAUSTRA ALPIUM IULIARUM. Skrivnostna zapuščina starih Rimljanov”

19.marec 2018

Vljudno vabljeni, da si ogledate razstavo »CLAUSTRA ALPIUM IULIARUM. Skrivnostna zapuščina starih Rimljanov«, ki bo na ogled v Parku vojaške zgodovine od 13. 3. do 31. 5. 2018.  

Razstavo avtorjev Tine Lah in Jureta Kusetiča (Narodni muzej Slovenije) je organizirana v sodelovanju z Zavodom za varstvo kulturne dediščine Slovenije, in sicer v okviru projekta Claustra+ (Čezmejna destinacija kulturnega in zelenega turizma Claustra Alpium Iuliarum), ki se sofinancira iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Na razstavi boste lahko izvedeli več o poznorimskem obrambnem sistemu Claustra Alpium Iuliarum, ki je predstavljal poslednji branik rimskega imperija. Claustra Alpium Iuliarum je namreč poznorimski zaporni sistem, sestavljen iz več odsekov kamnitih zidov, stolpov in trdnjav. Zgradil ga je rimska vojska v drugi polovici 3. stoletja, ko je bil rimski imperij na pragu propada in so ga pestile državljanske vojne in vdori ljudstev. Zaporni sistem je bil del vojne krajine vse do začetka 5. stoletja. Claustra je verjetno največji gradbeno-inženirski podvig iz rimske dobe na ozemlju današnje Slovenije in sodi danes med najpomembnejšo kulturno dediščino pri nas.

Na razstavi so na ogled številne fotografije, zemljevidi in digitalne 3D rekonstrukcije, ki prikazujejo poznorimski obrambni sistem Claustra Alpium Iuliarum. V sklopu razstave si lahko ogledate tudi dokumentarni film »Claustra«.

V okviru razstave bodo dne, 27. 4. 2018, med 10:30 in 13:00 potekale tudi ustvarjalne delavnice za otroke.