Projekcija igrano-dokumentarnega celovečernega filma “Pot domov” v Kinu Pivka

9.september 2022

Vabljeni na projekcijo igrano-dokumentarnega celovečernega filma POT DOMOV, ki bo v sklopu ZgodoVikenda predvajan v četrtek, 15. septembra, ob 19. uri v Kinu Pivka. Dogodek je brezplačen.

Igrano-dokumentarni celovečerni film POT DOMOV je portret izjemnega slovenskega košarkarja Jureta Zdovca, ki je sredi osamosvojitvene vojne za Slovenijo na evropskem prvenstvu v Rimu leta 1991 igral za ekipo Jugoslavije.

Tedaj se je moral tudi odločiti: bo ostal del jugoslovanske reprezentance ali pa se bo odrekel zlati medalji? Zgodbo o življenjski odločitvi, ki je zaznamovala njegovo igralsko kariero, pripovedujeta skupaj z nekdanjim novinarjem in komentatorjem TV Slovenija Miho Žibratom, s katerim se podata po poti spominov. Skupaj obiščeta nekdanje soigralce iz Rima, Žarka Paspalja, Dina Rađo in Tonija Kukoča, ter njihovega trenerja Dušana Ivkoviča v enem njegovih zadnjih intervjujev pred smrtjo. V produkciji studia Art 7 video je nastal igrano-dokumentarni film ceste scenarista in režiserja Aleša Žemlje v koprodukciji z RTV Slovenija in finančno pomočjo Slovenskega filmskega centra. Zmago Sagadin, Božidar Maljković, Janez Drvarič, Peter Vilfan, prijatelji, sorodniki in ostali osvetljujejo Juretovo trnovo športno pot od malih nog do sprejema v Fibino hišo slavnih. Okoli najtežje odločitve v karieri si je ekipa pomagala tudi z igranimi sekvencami, kjer v vlogi Jureta in Miha nastopata priznana slovenska igralca Luka Bokšan in Jure Lajovic. 

Pogum in odločnost slovenskega naroda izpred 30 let se kaže skozi osebne zgodbe, ki si zaslužijo biti videne, slišane. Naša zgodba ne teži k mistifikaciji posameznih dejanj ampak služi kot psihološki oris teže odločanja. Jure Zdovc je med 24. in 26. junijem leta 1991 kot edini slovenski predstavnik nastopal v košarkarski reprezentanci Jugoslavije, na prvenstvu v Rimu. Po prejšnjih prvenstvih v Zagrebu (EP ’87) in Buenos Airesu (SP ’90) se izkaže, da je na delu »zlata« generacija košarkarjev, ki ji napovedujejo še dolgo uspešno pot. V dogajanje na prvenstvu pa zarežejo odločilne rane novice iz Slovenije, kjer JLA z orožjem zapelje iz kasarn med ljudi. Takratna slovenska politična oblast sprejme sklep in pozove slovenske športnike, da zapustijo jugoslovanske ekipe. Jure Zdovc ostane sam pred odločitvijo – zapustiti »zlato« generacijo soigralcev zdaj ali kasneje? Pobrati zlato medaljo ali oditi domov branit družino, domovino? 

Pri nastajanju igrano-dokumentarnega filma so sodelovali tudi sodelavci Parka vojaške zgodovine, nekaj scen pa je bilo ob uporabi avtentične opreme posnetih tudi v muzejskem kompleksu.