Projekcija filma»Misija Mangart«

10.junij 2022

V Kinu Pivka je bila v sredo, 8. junija, predvajana ena izmed premiernih uprizoritev novega dokumentarnega filma »Misija Mangart«. Projekcijo filma, ki je na festivalu v Cannesu prejel prestižno nagrado za najboljši zgodovinski film, je pripravil Park vojaške zgodovine skupaj z Veleposlaništvom Združenih držav Amerike in Zavodom za turizem Pivka.

Zgodovinski dokumentarni film na filmskem platnu oživlja zgodbo 10. gorske divizije ameriške vojske, ki je junija 1945 na Mangartskem sedlu organizirala smučarsko tekmo. 3. junija 1945, manj kot mesec dni po koncu vojne in dejansko le nekaj dni po tem, ko je enota prišla v Zgornje Posočje, so si fantje, povečini izkušeni gorniki in smučarji, na zaplati snega pod čarobnim Mangartom privoščili to, za kar jih je vojna prikrajšala – pravo smučarsko tekmovanje. Le-to res ne predstavlja kakšne pomembne zgodovinske prelomnice, ima pa izjemno simbolno vrednost.

Pod dokumentarni film se je kot režiser podpisal nekdanji ameriški profesionalni smučar Chris Anthony, ki se je s skoraj pozabljeno zgodbo o nepričakovano organizirani smučarski tekmi ameriških vojakov srečal zahvaljujoč upokojenemu brigadirju Janezu Kavarju. Priprava in snemanje dokumentarnega filma sta trajala šest let, pri čemer je režiser arhivske posnetke prepletel z bogatim gradivom ter številnimi intervjuji. 

Zbrane sta kot soorganizatorja dogodka uvodoma nagovorila direktor Parka vojaške zgodovine mag. Janko Boštjančič in direktorica Zavoda za turizem Pivka Jana Gržinič, ki sta izrazila veselje nad tem, da Pivka gosti eno prvih uprizoritev filma, ter režiserju in ekipi iskreno čestitala za uspešen filmski projekt. Po projekciji je navdušene gledalce pozdravil tudi režiser filma Chris Anthony in se v kratkem nagovoru iskreno zahvalil organizatorjem za izkazano pomoč ter gostoljubje. Slovenija po njegovih besedah skriva številna neverjetna doživetja, pri čemer je kot turistično točko posebej pohvalil Park vojaške zgodovine, ki si ga je ogledal pred dogodkom. Režiser je ob zaključku filmskega večera gledalcem podelil tudi avtograme in podpisane izvode filmskih plakatov.