Projekcija filma »Neverjetna zgodba lepotcev iz Lipice« v Kinu Pivka

2.januar 2023

Vabimo vas na projekcijo filma »Neverjetna zgodba lepotcev iz Lipice«,ki bo 12. januarja 2023 ob 18. uri v Kinu Pivka.

Projekcijo filma bo pospremila priložnostna razstava »Lipicanci – žive legende«, ki so jo pripravili v Parku vojaške zgodovine Pivka. V pogovoru z gospo Marijo Stopar Štefan, hčerko lipiškega konjarja Andreja Stoparja, bo osvetljena pomembna vloga lipiških konjarjev, ki so skrbeli za konje tudi v najtežjih trenutkih izgnanstva. Direktor Parka vojaške zgodovine mag. Janko Boštjančič pa bo prikazal selitve lipiške črede zaradi vojn skozi zgodovino.  

Usoda lipicancev je bila med 2. svetovno vojno izjemno negotova, saj so jih po kapitulaciji Italije nacisti odpeljali v češko mesto Hostouň, kjer so ustanovili vzrejni center konjev iz najboljših kobilarn tedanje Evrope. Konji so se ob koncu vojne znašli v veliki nevarnosti, saj je območje pripadlo Rdeči armadi. Ameriška vojska pod vodstvom generala Pattona se je odločila za drzno vojaško reševalno akcijo in z »Operacijo Kavboj« konje rešila na Zahod.

Filmsko zgodbo o legendarnem reševanju lipicancev je Društvo Kolut prelilo na filmski trak ob podpori Veleposlaništva ZDA v Sloveniji, Občine Postojna, Parka vojaške zgodovine Pivka, Kobilarne Lipica in Zavarovalnice Triglav. Scenarij za film je napisal Drago Mislej – Mef, režiral ga je Dušan Milavec.