Predstavitev projekta “Zbrali smo pogum”

14.junij 2021

V Parku vojaške zgodovine je danes, 14. junija 2021 potekala predstavitev pedagoško zgodovinskega projekta Zbrali smo pogum, ki smo ga s skupnimi močmi pripravili Park vojaške zgodovine, Arhiv Republike Slovenije in Zavod Republike Slovenije za šolstvo.

Prvoten načrt o skupni spletni razstavi posvečeni osamosvajanju Slovenije, s katero smo želeli obeležiti 30. let samostojne države je hitro prerasel v obsežen pedagoški projekt s ciljem priprave vrste trajnih gradiv tako za šolarje in učitelje, kot za širšo zainteresirano javnost. Vsebina projekta je časovno razdeljena na tri glavne dele – obdobje plebiscita, čas osamosvajanja in obdobje vojne za Slovenijo. Vsem trem je skupen pogum Slovenk in Slovencev, ki so stopili skupaj, premostili razlike in s sodelovanjem dosegli sanje mnogih pred nami. Projektu smo zato nadeli ime »Zbrali smo pogum«. Je namreč del citata iz časov osamosvajanja, ki se v celoti glasi »Zbrali smo pogum, stopili smo skupaj«. Brez enotnosti, zaupanja, samozavesti, ponosa in sodelovanja ter predvsem poguma, osamosvojitev ne bi uspela.

Prav tema osamosvajanja in vojne, ki je sledila je v šolah velikokrat zanemarjena. S projektom Zbrali smo pogum se zato ne želimo le pridružiti praznovanju 30. obletnice Slovenije, ampak je njegov osnovni namen učencem in dijakom približati to, za našo državo tako pomembno obdobje ter jim na ta način vzbuditi čut za domovino in pripadnost Sloveniji. Po drugi strani želimo z gradivi, ki bodo trajno dostopna na spletu priskočiti na pomoč učiteljem in profesorjem ter jim z zbranimi materiali olajšati poučevanje.

Poleg obsežne spletne razstave so v okviru projekta nastala tudi e-učna gradiva in trije krajši izobraževalni filmi. Za njihovo pripravo je bilo izbrano podjetje Studio Virc, posebno težo pa jim daje nagovor predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja, ki se je ljubeznivo odzval našemu vabilu in nagovoril mlado publiko. Filmi so poimenovani po besedah dr. Jožeta Pučnika, ki jih je izrekel na dan plebiscita: »Jugoslavije ni več, zdaj gre za Slovenijo!«

Projekt Zbrali smo pogum je zaradi obsežnega gradiva prerasel ozke okvire in postal projekt nacionalnega pomena. Zasnoval se je v Arhivu Republike Slovenije, se s pomočjo Parka vojaške zgodovine udejanjil in zaradi Zavoda Republike Slovenije dosegel vse šole po Sloveniji. Da gre za projekt na nacionalni ravni je razvidno tudi iz dejstva, da so k nastanku gradiv pripomogle tudi različne institucije – Urad predsednika Republike, Državni zbor, Ministrstvo za obrambo, Ministrstvo za zunanje in Ministrstvo za notranje zadeve, nekateri nacionalni muzeji, časopisne hiše in nenazadnje posamezniki, ki so s svojim znanjem in materiali prispevali k vsebinski pestrosti.

Častna gostja današnje predstavitve projekta je bila ministrica za izobraževanje, znanost in šport dr. Simona Kustec, ki je poudarila, da projekt najpomembnejše obdobje v zgodovini Slovenije prikaže na svež in inovativen način, ki je blizu današnjim generacijam ter hkrati predstavlja prepotrebno učno gradivo.

V današnjih sicer turbulentnih, pa vendar mirnih časih prevečkrat pozabljamo na preteklost, na dejstvo, da mir ni samoumeven in da so za našega padla življenja. Jubileji kot je letošnji so zato idealna priložnost za obujanje spominov na dogajanje, katerega sadove živimo danes. Pa vendar se preteklo dogajanje hitro pozabi, skoraj takoj, ko je praznovanja obletnic konec. Srčno upamo, da bomo s projektom Zbrali smo pogum, to pozabljanje premostili ali vsaj malo zavrli.