Požar na Krasu rodil novo partnerstvo

2.februar 2023

V sredo, 1. februarja, se je v Pomniku miru na Cerju odvila tiskovna konferenca, na kateri so župani treh občin skupaj s predstavniki Javnega zavoda Miren Kras, Parka vojaške zgodovine Pivka in Zavoda za gozdove Slovenije predstavili dva projekta, ki preko novostkanih partnerskih povezav na eni strani utrjujeta negovanje naravne, zgodovinske ter kulturne dediščine Slovenije, na drugi pa nadgrajujeta turistično ponudbo širše čezmejne regije v času priprav na EPK 2025.

Prva dobra zgodba je nova povezava med Parkom vojaške zgodovine Pivka in Pomnikom miru na Cerju. Med muzejema, ki vsak na svoj način ohranjata spomin na pomembne prelomnice v zgodovini slovenskega naroda, je vzpostavljeno novo partnerstvo. Dve dobro obiskani turistični točki od 1. februarja 2023 naprej obiskovalce, ki se bodo odločili za ogled obeh muzejev, nagrajujeta s 25-% popustom na drugo vstopnino.

Druga trajnostna »popožarna« zgodba je nova izobraževalno-turistična pot Zeleno srce Krasa, ki bo preko pogorišča občinskih in nacionalnih meja povezala štiri slovenske in tri italijanske občine, MONG, Miren-Kostanjevico, Renče-Vogrsko, Komen, Nabrežino, Doberdob ter Sovodnje v novo mednarodno pohodniško transverzalo, ki bo prve goste sprejela v letu EPK 2025.

O vplivu največjega požara v zgodovini Slovenije na tkanje novih, tudi čezmejnih partnerskih povezav in razvoj novih izobraževalno-turističnih produktov so po uvodnem pozdravu župana Občine Miren Kostanjevica Mauricija Humarja spregovorili mag. Ariana B. Suhadolnik, direktorica Javnega zavoda Miren Kras, mag. Janko Boštjančič, direktor Parka vojaške zgodovine Pivka, in Boštjan Košiček, vodja enote ZGS Sežana.

Park vojaške zgodovine Pivka in Javni zavod Miren Kras sta prve namere o sodelovanju sklenila lani jeseni, kmalu po katastrofalnem požaru na Krasu 2022, kjer je bilo najbolj prizadeto prav območje občine Miren.  Park je tako že konec lanskega leta v sodelovanju z Uradom Vlade Republike Slovenije za komuniciranje postavil razstavo fotografij izbranih slovenskih fotografov in novinarjev. Ti so v svoje objektive zajeli apokaliptično dogajanje tistih dni, pa tudi napore vseh, ki so se borili z ognjeno stihijo in posledice le-te.

Razstava je bila odprta 16. januarja, ko je  v Pivki potekala tudi okrogla miza, ki jo je Park vojaške zgodovine organiziral skupaj z Gasilsko zvezo Slovenije in Uradom Vlade Republike Slovenije za komuniciranje. Kot sodelujoči pri okrogli mizi so bili povabljeni: vodja intervencije Simon Vendramin, poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije Srečko Šestan, poveljnik Gasilske zveze Slovenije Franci Petek, vodja sežanske izpostave Zavoda za gozdove Slovenije Boštjan Košiček, poveljnik letalske enote Policije Dejan Kink, predstavnika Slovenske vojske podpolkovnik Matjaž Bončina in major Primož Pintar ter direktorica zavoda Miren Kras Ariana B. Suhadolnik.

Kot slavnostni govornik je zbrane nagovoril minister za obrambo Marjan Šarec, ki je po samem dogodku tudi odprl razstavo »Požar na Krasu 2022«. Fotografska razstava bo v Parku predvidoma do septembra.