Poletna muzejska noč v Parku vojaške zgodovine   

21.junij 2022

V Parku vojaške zgodovine je v soboto, 18. junija, muzejski utrip ob pričetku osrednje turistične sezone popestrila Poletna muzejska noč. Že tradicionalen projekt slovenskih muzejev in galerij vsako leto postreže z raznovrstnimi programi ter pestrim dogajanjem širom Slovenije z namenom približati muzejske vsebine s področja kulturne dediščine, umetnosti, kulture in zgodovine širši javnosti ter obiskovalcem predstaviti novosti iz svoje ponudbe.

Park vojaške zgodovine je kot že vrsto let tudi ob letošnji jubilejni 20. izvedbi Poletne muzejske noči obiskovalcem med 18. in 24. uro brezplačno odprl svoja vrata in za udeležence pripravil bogat nabor dogodkov ter obogatenih muzejskih vsebin.

Kot del dodatne ponudbe v sklopu Poletne muzejske noči so bili organizirani vodeni ogledi tankovsko-artilerijske zbirke v paviljonih B in C, kjer so razstavljeni najstarejši eksponati iz zbirke. Obiskovalci so se lahko udeležili tudi specializiranih vodenj po najnovejši stalni razstavi »Boj v zaledju strelskih jarkov«, posvečeni tematiki vojaškega transporta na soški fronti, in po nosilni razstavi »Pot v samostojnost«, ki predstavlja prelomno obdobje slovenskega osamosvajanja. Vsebinski prikaz zgodbe slovenskega osamosvajanja je v sklopu dodatne muzejske ponudbe dopolnila projekcija treh kratkih filmov, pripravljenih v okviru projekta »Zbrali smo pogum«, ki so obiskovalcem podrobneje predstavili obdobje plebiscita, osamosvojitev in potek vojne za Slovenijo.

Dogajanje Poletne muzejske noči so popestrili tudi vodeni ogledi depojskega objekta treh nacionalnih muzejev in odprtega dela depojev, kjer so bili ta večer prvič predstavljeni kipi socialističnega obdobja iz zbirke Muzeja novejše zgodovine.

Pestro dogajanje letošnje Poletne muzejske noči je po dveh letih okrnjenega programa in številnih epidemioloških omejitvah k obisku pritegnilo zavidljivo množico, saj si je v sproščenem vzdušju prijetnega zgodnjepoletnega večera muzej ogledalo več kot 350 obiskovalcev.