Poletna muzejska noč v Parku vojaške zgodovine                 

18.junij 2024

Park vojaške zgodovine se je tudi letos pridružil nacionalnemu promocijskemu projektu slovenskih muzejev in galerij Poletna muzejska noč ter v soboto, 15. junija, obiskovalcem v večernih urah ob obogatenem muzejskem programu brezplačno odprl svoja vrata.

Letošnjo Poletno muzejsko noč v Parku vojaške zgodovine je kot osrednji dogodek zaznamovalo odprtje gostujoče razstave Muzeja varšavske vstaje »Varšavska vstaja 1944«, ki je bila pripravljena na pobudo poljskega veleposlaništva ob 80. obletnici varšavske vstaje. Razstavo je odprl veleposlanik Republike Poljske v Sloveniji Njegova Ekscelenca Krzysztof Olendzki, častne goste in prvo skupino obiskovalcev pa je po razstavi popeljal dr. Karol Mazur, vodja Oddelka za izobraževanje v Muzeju varšavske vstaje.

Muzejski utrip je obogatila tudi manjša slovesnost ob helikopterju Mil Mi-8, v okviru katere so se obiskovalci seznanili z zgodbo tega impozantnega muzejskega primerka in njegovo povezavo s helikopterjem enakega tipa, poznanega pod vzdevkom TO »Vrček«, ki je sodeloval v vojnem dogajanju leta 1991. Poleg prikaza zgodbe helikopterja TO »Vrček« med vojno za Slovenijo je bil ob zaključku obnove eksponata v okviru slovesnosti poseben poudarek dan predstavitvi restavracije helikopterja Mi-8 v barvno shemo helikopterja TO »Vrček«. Udeleženci so si lahko ob tej priložnosti ekskluzivno ogledali tudi notranjost helikopterja, kjer je bila pripravljena tudi projekcija fotografij delovanja helikopterja Mi-8 v vojni leta ’91 in same obnove predmetnega helikopterja. Helikopter je leta 2023 obnovil Vojaški muzej SV. Dogodka sta se udeležila tudi veleposlanik Republike Poljske v Sloveniji Njegova Ekscelenca Krzysztof Olendzki s soprogo, saj je helikopter prišel v Slovenijo na podlagi muzejske izmenjave eksponatov s poljskim vojaškim muzejem. 

Program dogajanja so obogatila raznolika vodenja po muzejskih zbirkah in razstavah. Ob vodenem ogledu nosilne razstave »Pot v samostojnost« so se obiskovalci poučili o prelomnem obdobju slovenskega osamosvajanja. Kot del dodatne ponudbe pa je bilo organizirano tudi vodenje po razstavi »Enigma – skrivnostno zakulisje vojne«, ki je zaradi celovite obravnave muzejskega primerka te skrivnostne nemške šifrirne naprave iz druge svetovne vojne maja letos prejela Valvasorjevo nagrado za enkratne muzejske dosežke.  Veliko zanimanja je bilo tudi za vodene oglede notranjosti podmornice kot tudi za preizkus na simulatorjih letenja z letaloma MiG-21 ter Spitfire. 

Obiskovalcem so bile tudi letos na Poletno muzejsko noč prosto dostopne zbirke Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije, Tehniškega muzeja Slovenije ter Narodnega muzeja Slovenije v Depojih državnih muzejev. V okviru obogatenega dogajanja so se lahko udeležili vodenja po občasni razstavi »Kolesa usod: zbirka koles Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije« ter po zbirki Rudolfa Cvetka. Muzejski program v Depojih državnih muzejev je sklenila še konservatorska delavnica »Ko kolo zablesti!«. 

Razgibano dogajanje Poletne muzejske noči je v Park vojaške zgodovine tudi letos k obisku pritegnilo zavidljivo množico, saj si je muzejske zbirke in razstave v prijetnem vzdušju zgodnjepoletnega večera ogledalo več kot 500 obiskovalcev.