Park vpisan v razvid muzejev

21.maj 2019

V Parku vojaške zgodovine smo danes s posebno slovesnostjo obeležili vpis v razvid muzejev, ki sta se je udeležila tudi predsednik Vlade Republike Slovenije g. Marjan Šarec in minister za kulturo mag. Zoran Poznič. Razvid muzejev je javna listina, v katero se vpisujejo muzeji, ki izpolnjujejo osnovne prostorske, finančne in kadrovske zahteve za hranjenje dediščine in njeno varstvo ter javnosti omogočajo dostopnost do zbirk. Z vpisom v razvid muzejev se Park tudi formalno uvršča v družbo slovenskih in svetovnih muzejev. Vpis sicer ne prinaša neposrednih finančnih učinkov, odpira pa Parku vojaške zgodovine dodatne priložnosti, tako pri kandidiranju na raznih razpisih kot pri povezovanju z drugimi muzejskimi institucijami doma in v tujini.

S slovesnostjo pa smo v Parku vojaške zgodovine obeležili tudi petnajst let, kar se je rodila ideja, da bi opuščene pivške vojašnice pred dokončnim propadom rešili tako, da bi v njih osnovali muzej. V petnajstih letih je iz podirajočih se vojašnic nastal največji muzejski kompleks pri nas, ki ga je v letu 2018 obiskalo več kot 50.000 obiskovalcev, kar ga uvršča med najbolj obiskane slovenske muzeje.

Vpis Parka vojaške zgodovine v razvid muzejev predstavlja eno od prelomnic v razvoju projekta. Med take prelomnice se uvršča tudi prihod podmornice P-913 Zeta, ki je v Park prišla kot donacija Republike Črne gore (leta 2011), ali pa umestitev helikopterja Gazela TO-001 Velenje v muzejsko zbirko (leta 2012). Med prelomnimi pridobitvami velja izpostaviti še nemško vojaško lokomotivo 52-4936 (leta 2016), ki predstavlja največji in najtežji eksponat v Parku vojaške zgodovine.  

Ključna razvojna prelomnica je bila operacija Celovita ureditev kompleksa Parka vojaške zgodovine, ki je bila izvedena v letih 2014/15 in v okviru katere sta bila sezidana nov paviljon in garaža za vozne eksponate ter prenovljeni glavna stavba in znaten del infrastrukture Parka.

Park je tako danes sodobno zasnovan muzejski kompleks, ki po obsegu ponudbe nima konkurence v Sloveniji in tudi ne v soseščini. Bogate zbirke in razstave pomembno dopolnjuje zlasti vozni del zbirke, ki združuje nekaj izjemnih zgodovinskih oklepnikov v voznem stanju. Dodatna vrednost obiska v Parku vojaške zgodovine so po mnenju obiskovalcev zlasti doživetja, ki jih nudi, kot sta na primer obisk notranjosti podmornice ali pa izkušnja letenja na simulatorju MiG-21.

Današnjo slovesnost ob najnovejšem razvojnem mejniku v zgodbi Parka vojaške zgodovine je zaznamovala simbolna predaja sklepa o vpisu v razvid muzejev, ki sta ga direktorju Parka mag. Janku Boštjančiču slovesno predala častna gosta prireditve ter slavnostna govornika predsednik Vlade Republike Slovenije g. Marjan Šarec in minister za kulturo mag. Zoran Poznič. Predsednik vlade je ob tem Park vojaške zgodovine označil kot »izjemnega pomena za celotno državo, zlasti tudi za mlade generacije, ki danes marsičesa ne vedo in se niti ne zavedajo, kaj vse so pretekle generacije imele, znale in ustvarile«. Ob tej priložnosti je čestital direktorju in vsem odgovornim za vztrajnost in pogum pri zagonu ter razvoju tako pomembnega in kompleksnega projekta. Navdušenje nad Parkom vojaške zgodovine je izrazil tudi minister za kulturo mag. Poznič. Vpis v razvid muzejev je opredelil kot velik korak k njegovi institucionalizaciji in Parku ponudil vso pomoč ter podporo pri razvoju novih idej in predstavljanju naše zgodovine, kulture ter vsega, kar nas dela narod. Direktor Parka vojaške zgodovine mag. Janko Boštjančič je ob slovesnem prejemu pomembnega sklepa dejal: »Večkrat se sliši in bere, da je Park vojaške zgodovine zgodba o uspehu. Še bolj kot to je zgodba o pogumu, saj so bile, če pogledamo nazaj, možnosti za uspeh tega projekta majhne. Gre za pogum tako cele ekipe sodelavcev kot tudi lokalne skupnosti, ki je v tej razvojni oviri prepoznala razvojno priložnost.« Vsem zaslužnim je čestital tudi župan Občine Pivka Robert Smrdelj in kot pomemben element te zgodbe o uspehu poudaril tudi zgledno sodelovanje lokalne skupnosti, Ministrstva za kulturo ter Ministrstva za obrambo in Slovenske vojske.