Park vojaške zgodovine sodeloval na 13. Valičevem arheološkem dnevu Gorenjskega muzeja

20.december 2023

V ponedeljek, 18. decembra 2023, je v Kranju potekal že 13. tradicionalni Valičev arheološki dan, na katerega je bil kot predavatelj že drugič zapored povabljen tudi direktor Parka vojaške zgodovine mag. Janko Boštjančič. Vsakoletni muzejski dogodek v organizaciji Gorenjskega muzeja, posvečen spominu na uveljavljenega arheologa in muzejskega kustosa Andreja Valiča (1931–2003), s serijo tematskih predavanj udeležence vsakič znova seznanja z novimi dognanji ter vsebinami na področju arheoloških raziskav in prinaša vpogled v različne vidike muzejske interpretacije arheološke, kulturne ter zgodovinske dediščine.

Mag. Janko Boštjančič je v okviru letošnjega Valičevega arheološkega dneva pripravil predavanje »Enigma – skrivnostno zakulisje vojne«, v katerim je zbranim predstavil pomen razvoja te skrivnostne nemške šifrirne naprave iz druge svetovne vojne, njen tehnološki opis in zapleten ustroj njenega delovanja. Pri tem je ob orisu širšega zgodovinskega konteksta izpostavil dolgo zamolčano vlogo tako poljskih strokovnjakov pod vodstvom Mariana Rejewskega kot britanskih na čelu z Alanom Turingom pri razbitju Enigmine šifre, kar je pomembno botrovalo izidu druge svetovne vojne. V drugem delu predavanja je mag. Boštjančič osvetlil zgodbo muzejskega primerka mornariške Enigme M4 z nemškega minolovca R 15, ki je bil aprila 1945 potopljen ob istrski obali. Zgodovinska najdba je bila po štirih desetletjih v morju dvignjena na površje, kjer je brez ustreznih zaščitnih posegov čakala na svojo nadaljnjo usodo. Po spletu srečnih naključij je bila poleti 2021 predana Parku vojaške zgodovine, ki je nemudoma pričel z zahtevnim postopkom njene konservacije. Konservirana Enigma predstavlja jedro muzejske razstave »Enigma – skrivnostno zakulisje vojne«, ki obiskovalce od aprila letos v stalni muzejski postavitvi seznanja s skrivnostmi šifrirne naprave, katere iznajdba je v tajnosti krojila potek druge svetovne vojne.

V okviru dogodka je istega dne izšel tudi zbornik Gorenjskega muzeja z naslovom 13. Valičev arheološki dan, v katerem so zajeta vsa predavanja letošnjih nastopajočih.