Park vojaške zgodovine prejel Valvasorjev nagelj

19.maj 2016

Slovensko muzejsko društvo vsako leto na mednarodni dan muzejev podeli najvišja stanovska priznanja. Valvasorjeve nagrade, priznanja in diplome prejmejo posamezniki, ustanove in projekti, ki so v minulem letu na področju muzejske dejavnosti ustvarili pomembne dosežke.

Tokrat je bil med prejemniki odličij tudi Park vojaške zgodovine, ki je prejel Valvasorjev nagelj za izvedbo operacije Celovita ureditev kompleksa Park vojaške zgodovine in postavitev novih stalnih razstav.

 

Komisija je v utemeljitvi zapisala:

Za popolno oživitev vojaškega kompleksa s prepletom vsebin, ki povezujejo turizem, kulturo, muzejsko dejavnost in kulinariko, ima zasluge ekipa Parka vojaške zgodovine Pivka pod vodstvom mag. Janka Boštjančiča. Kompleks starih, po odhodu JNA povsem opustošenih vojašnic danes sestavljajo obnovljeni Paviljoni A, B, C, kjer so dobile stalni prostor razstave z vojaško tematiko, Paviljon D ter stavba Komande z razstavo Regio Carsica Militaris, predavalnicama, informacijskim centrom, trgovino z vojaškim blagom in kantino.

Strokovni javnosti je najzanimivejša stalna razstava Pot v samostojnost avtorjev mag. Janka Boštjančiča in dr. Blaža Torkarja (Vojaški muzej Slovenske vojske), ki priča o dogajanjih v osamosvojitvenem letu 1991. Razstava je zasnovana prav na mestu, od koder so 26.6.1991 tanki JLA začeli napad na Slovenijo. Multimedijski razstavni projekt gradi na vzporednicah med resničnostjo in izseki iz Mladinine Diareje ter obiskovalce svojevrstno, a strokovno korektno zapelje v tiste dni. Ob koncu nas prepričata značilna dnevna soba s konca 80. let in Dnevnik ljubljanske televizije z dne 26.6.1991, pogled čez ograjo balkona pa je pogled na vojno.

Z revitalizacijo opustošenega kompleksa starih pivških vojašnic je Park vojaške zgodovine Pivka rešil bogato arhitekturno dediščino pred propadom in ji z novimi vsebinami omogočil nadaljnji razvoj in prepoznavnost.

20160518_132834