Park vojaške zgodovine izdal katalog Enigma – skrivnostno zakulisje vojne 

1.december 2023

Poleg priprave privlačnih muzejskih vsebin predstavljata pomemben segment vsakdana  v Parku vojaške zgodovine tudi intenzivno strokovno-raziskovalno delo na področju vojaškozgodovinske dediščine in izdaja strokovne literature. Zadnja strokovna publikacija Parka vojaške zgodovine je knjižne police obogatila ravno v teh dneh, ko je izšel katalog Enigma – skrivnostno zakulisje vojne avtorjev mag. Janka Boštjančiča in dr. Andreja Gasparija.

Čeprav ob omembi Enigme najprej pomislimo na bitko za Atlantik ali pa na bitko za Britanijo, kjer sta vloga tega nemškega šifrirnega stroja iz druge svetovne vojne in razkritje njegove šifre najbolj raziskana ter najbolj publicirana, se je le-ta v drugi svetovni vojni pojavljala vsepovsod, kamor so dospele nemške vojaške enote, ladje ali podmornice. Ker so nemški vojaki v skladu z ukazi storili vse, da Enigma ne bi prišla v sovražnikove roke, je ohranjenih Enigem relativno malo, izredno redke pa so tiste modela M4, ki ga je uporabljala Nemška vojna mornarica Kriegsmarine. A po spletu srečnih naključij se je leta 2021 ena znašla v zbirki Parka vojaške zgodovine. Zapletenemu konservatorskemu posegu je sledilo raziskovanje njene zgodbe in s tem vpogled v skrivnostno zakulisje vojne.

Katalog Enigma – skrivnostno zakulisje vojne v razširjeni knjižni obliki sledi istoimenski razstavi v Parku vojaške zgodovine in ob bogatem fotografskem ter arhivskem gradivu predstavlja zgodbo muzejskega primerka mornariške Enigme M4 z nemškega minolovca R 15, ki je bil aprila 1945 potopljen ob istrski obali. Katalog prinaša poglobljen vpogled v zapletene mehanizme delovanja Enigminega šifrirnega kolesja in znotraj širšega zgodovinskega konteksta osvetljuje vlogo Enigme ter vpliv razkritja njene šifre na potek druge svetovne  vojne. Pomemben prispevek k razstavi je z orisom poteka druge svetovne vojne na Jadranu doprinesel tudi znan hrvaški raziskovalec vojnega dogajanja na Jadranu Danijel Frka. Katalogu je kot dragocena dopolnitev priložen časovni trak z vrisanimi ključnimi dogodki druge svetovne vojne, iz katerega je razvidna vloga dekriptiranja Enigme na razvoj dogajanja. 

Obiskovalci se bodo lahko z vsebino kataloga podrobneje seznanili v nedeljo, 3. decembra 2023, ob 14. uri, ko bosta v okviru Tega veselega dneva kulture organizirana strokovno vodenje po razstavi »Enigma – skrivnostno zakulisje vojne« in predstavitev kataloga s strani direktorja Parka vojaške zgodovine mag. Janka Boštjančiča kot vodje projekta.

Katalog je že naprodaj tako v muzejski trgovini Magazin kot tudi na spletu.

Izbrane strani kataloga lahko prelistate na povezavi.