Park obiskal varuh človekovih pravic

28.oktober 2019

V Parku vojaške zgodovine smo v petek, 25. oktobra, na službenem obisku gostili varuha človekovih pravic Petra Svetino s kolektivom sodelavcev. Urad Varuha človekovih pravic Republike Slovenije je v Parku uvodoma nagovoril direktor mag. Janko Boštjančič, ki je zbranim predstavil ključne mejnike razvoja Parka vojaške zgodovine do njegovega današnjega obsega. Med uvodno predstavitvijo so se v osnovnih obrisih poučili tudi o pestri ponudbi muzejskih vsebin z atraktivnimi novimi pridobitvami in aktualnimi razstavami.

Pozitiven prvi vtis na podlagi predstavljenega slikovnega gradiva je še podkrepil voden sprehod skozi muzejske zbirke in razstave, kjer so si ogledali bogato zbirko vojaške tehnične dediščine ter nosilno muzejsko razstavo o obdobju slovenskega osamosvajanja. S strokovnega vidika je udeležence izobraževalne ekskurzije še zlasti pritegnila razstava Življenje za c(es)arja z zgodbo vojnih ujetnikov carske Rusije v prvi svetovni vojni na slovenskem ozemlju, v kateri je pomemben del namenjen tudi vidiku kršenja človekovih pravic med vojno. Pohvalili so tudi muzejsko doživljajsko ponudbo, v okviru katere so se podali v notranjost podmornice in se preizkusili na simulatorju letenja z letalom MiG-21. Celodnevni obisk so ob prijetnem razgovoru sklenili z animiranim pohodom do bližnjega Primoža, kjer so v spremstvu vodnika raziskali notranjost nekdaj mogočne podzemne utrdbe Alpskega zidu in s tem zaokrožili spoznavanje celostne turistične ponudbe Parka vojaške zgodovine.

Varuh človekovih pravic je ob tej priložnosti svoje pozitivne vtise strnil z vpisom v knjigo častnih gostov, kjer je zapisal: V lastnem imenu in imenu sodelavcev Varuha človekovih pravic se zahvaljujem sodelavcem Parka vojaške zgodovine za doživetij poln dan in predstavitev Parka z vidika varovanja človekovih pravic in dostojanstva v najtežjih časih.