Ogled notranjosti podmornice

Ogledi podmornice P-913 so vodeni in zaradi posebnih varnostnih ukrepov potekajo po natančnem sistemu. Ogled v spremstvu vodnika je možen za zaključene skupine. Ogled notranjosti podmornice brez ogleda muzeja ni možen. Kombinirane vstopnice obiskovalci lahko kupijo po veljavnem ceniku. Zaradi velikega interesa gostov je za ogled notranjosti podmornice OBVEZNA predhodna najava na 031 775 002 ali na info@parkvojaskezgodovine.si.

Podmornica P-913 je bila del projekta gradnje podmornic razreda Una, namenjenih tedanji floti jugoslovanske vojne mornarice. V 80-ih letih so namreč prišli do zaključka, da večje podmornice niso primerne za izvajanje vrste nalog, obenem pa se je iskal bolj ekonomičen pristop za širjenje podmorniške flote. Skupno je bilo tako dokončanih šest podmornic, ki so dobile imena po rekah iz vsake izmed socialističnih republik v Jugoslaviji. Podmornica Zeta je bila zgrajena leta 1985 v ladjedelnici specialnih objektov Brodosplit v Splitu. Temeljna naloga teh žepnih oziroma diverzantskih podmornic je bil predvsem prevoz in podpora bojnim potapljačem (diverzantom).

Podmornica P-913 Zeta vsekakor predstavlja izjemen primer tehnične dediščine, ki priča o zmogljivosti človeka, da deluje v izjemno zahtevnih okoljih, kar podvodne globine nedvomno so. S tem pa gre tudi za del naše tehnične zgodovine, saj podmornica v Parku vojaške zgodovine omogoča, da številne šolske in ostale skupine ter individualni gosti spoznajo tako izjemen prispevek slovenskega znanja in industrijskega potenciala pri nastanku in gradnji podmornic kot tudi življenjske poti številnih slovenskih podmorničarjev, ki so služili v avstro-ogrski, italijanski in obeh jugoslovanskih mornaricah. Veliko slovenskih podmorničarjev je doseglo tudi najvišje čine, Slovenci pa so bili med poveljniki podmornic v jugoslovanski vojni mornarici celo nadpovprečno zastopani.

Tehnični podatki:

Dolžina: 19,7 m

Širina: 2,7 m

Višina: 3,7 m

Masa: 76 t

Globina potopa: 105 m (delovna), 130 m (mejna), 182 m (računska)

Hitrost: 8,2 vozla (največja podvodna), 6,0 vozlov (največja površinska)

Posadka: 4 člani za polaganje min + 6 pomorskih diverzantov s popolno opremo

Oborožitev: 4 mine AIM-70 ali M82 v diverzantski različici, 4 podvodni skuterji s 6 diverzantskimi minami M66 ali M7