Odprtje gostujoče razstave »Zdravljeni v zavetju gozda – partizanske bolnice v Kočevskem rogu«

28.marec 2019

V polnem razmahu druge svetovne vojne, potem ko je vojna vihra v od bojev opustošeni pokrajini za seboj pustila številne tragično padle in nepregledno množico ranjenih in poškodovanih, so globoko v zavetju domačih gozdov vzniknile partizanske bolnice. Skrite očem sovražnika so v težko dostopnih soteskah, grapah in na strmih območjih nastale kot odgovor na vojno nasilje in trpljenje, s čimer so se v nacionalno zgodovino zapisale kot simbol solidarnosti, sočutja in človečnosti v času najhujših spopadov na naših tleh.         

Temi partizanskih bolnic in ustroju partizanskega zdravstva med drugo svetovno vojno je posvečena tudi najnovejša gostujoča razstava v Parku vojaške zgodovine Zdravljeni v zavetju gozda: partizanske bolnice v Kočevskem rogu. Partizansko zdravstvo v Kočevskem rogu je predstavljalo ne samo višek partizanskega zdravstva med drugo svetovno vojno pri nas, ampak tudi vrh organizirane skrbi za ranjence med evropskimi odporniškimi gibanji druge svetovne vojne. Slikovno in dokumentarno gradivo bogati tudi več kot 130 dragocenih predmetov iz obsežne zdravstvene zbirke Dolenjskega muzeja Novo mesto. Avtor razstave Matej Rifelj, profesor zgodovine in višji kustos Dolenjskega muzeja Novo mesto, je v muzejskem prikazu orisal razvoj partizanskih bolnic skupaj z vsemi izzivi, ki jih je prinašalo njihovo vzpostavljanje v težko dostopnih območjih. V razstavi se je posebej osredotočil tudi na vsakodnevni utrip v bolnicah in njihovo humanitarno dejavnost.   

Gostujočo razstavo Zdravljeni v zavetju gozda: partizanske bolnice v Kočevskem rogu je v Parku vojaške zgodovine danes, 28. marca 2019, slovesno odprl namestnik načelnice Generalštaba Slovenske vojske brigadir Robert Glavaš. Na kratki slovesnosti ob otvoritvi je zbrane nagovorila tudi direktorica Dolenjskega muzeja Novo mesto Jasna Dokl Osolnik. Ob tej priložnosti je izrazila veliko zadovoljstvo in ponos, da bo razstava z gostovanjem v Parku vojaške zgodovine mlade rodove seznanjala s požrtvovalnimi prizadevanji številnih zdravnikov in humanitarnih delavcev, ki so se med vojno posvetili skrbi za ranjene. Avtor razstave Matej Rifelj pa je v kratki predstavitvi in s poučnim vodenjem skozi razstavo udeležencem dogodka predstavil še dragoceno zbirko razstavljenih predmetov.