Odprtje gostujoče razstave “Sanje imajo to čudno lastnost, da se včasih uresničijo”

26.oktober 2021

 

Ob dnevu suverenosti je bila v Parku vojaške zgodovine odprta gostujoča razstava Narodne in univerzitetne knjižnice z naslovom »Sanje imajo to čudno lastnost, da se včasih uresničijo« s podnaslovom »Pregled slovenske osamosvojitvene misli« avtorice Helene Janežič.

Z otvoritveno slovesnostjo je bilo v Parku simbolično zaokroženo bogato muzejsko dogajanje letošnjega leta. V okviru praznovanja 30. letnice samostojnosti Republike Slovenije je bila namreč skupaj z Uradom Vlade za komuniciranje pripravljena fotografska razstava Ponosni na Slovenijo – 30 let, z Arhivom Republike Slovenije in Zavodom za šolstvo je bil izveden projekt Zbrali smo pogum, dopolnjena je bila nosilna razstava Pot v samostojnost, postavljenih pa je bilo tudi več manjših začasnih razstav in organiziranih več drugih dogodkov.

Gostujočo razstavo Narodne in univerzitetne knjižnice je odprl predsednik Vlade republike Slovenije gospod Janez Janša, ki je zbranim spregovoril o pomenu včerajšnjega praznika. Parku vojaške zgodovine se je zahvalil za ohranjanje spomina na prelomno obdobje nacionalne zgodovine ter ekipo Parka in Občino Pivka pohvalil za uspešen razvoj muzejskega kompleksa. Zbrane pa so nagovorili tudi pomočnica ravnatelja NUK dr. Ines Vodopivec, župan Občine Pivka Robert Smrdelj in direktor Parka Janko Boštjančič, ki se je Vladi RS še posebej zahvalil za pomoč ob epidemiji in za ureditev statusa Parka z dodelitvijo pooblaščenosti za opravljanje javne muzejske službe.