Odprtje fotografske razstave “PONOSNI NA SLOVENIJO – 30 LET”

17.junij 2021

V torek, 14. junija 2021, je bila v Parku vojaške zgodovine odprta fotografska razstava PONOSNI NA SLOVENIJO – 30 LET, ki jo je Park pripravil skupaj z Uradom Vlade RS za komuniciranje. Razstava, ki je postavljena zunaj, pred vhodom v muzejski kompleks, predstavlja nabor 38-ih fotografij različnih slovenskih fotografov.

Ob okrogli obletnici so se snovalci razstave ozrli nazaj, kot je pač navada, da se ob jubileju posameznika ali pa institucije spomnimo uspehov slavljenca. In prav to so naredili pri pripravi te razstave – se ozrli nazaj na trideset let samostojne in neodvisne Republike Slovenije in izbrali nekaj zgodovinskih dogodkov ter nekaj uspehov slovenskih državljanov kot posameznikov in naše države kot skupnosti ter jih predstavili z naborom fotografij. Trideset let samostojnosti Republike Slovenije je bilo namreč polno izzivov, a tudi uspehov. Zmagali smo v vojni za obrambo samostojnosti, dosegli mednarodno priznanje, Republika Slovenija je postala članica Združenih narodov, vstopila v Evropsko unijo in NATO, prevzela evro… Vrstili so se uspehi na področju gospodarstva, športa, kulture.

Zbrane na slovesnosti je poleg direktorja Parka Janka Boštjančiča in direktorja Ukoma Uroša Urbanije nagovoril državni sekretar na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Andrej Čuš, ki je nadomeščal najavljenega ministra Zdravka Počivalška, ki so ga zadržale druge službene obveznosti. Slavnostni govornik na odprtju razstave pa je bil dr. Evgen Bavčar, filozof in konceptualni umetnik, ki je tudi napisal predgovor k sami razstavi. Dr. Bavčar se namreč poleg drugih stvari ukvarja tudi s fotografijo, predvsem pa je ponosen Slovenec, velik domoljub, ki je veliko pripomogel k mednarodnemu ugledu Republike Slovenije in njeni prepoznavnosti širom sveta. Kot so zapisali na uvodnem panoju razstave je Evgen Bavčar človek širokih obzorij, ki je prepotoval ves svet, a je Slovenija edina dežela, ki jo je videl, preden je pri enajstih letih oslepel. Slavnostni govornik je tako poudaril pomen spominjanja, predvsem pa potrebo po zdravem nacionalnem ponosu, ki ga Slovencem tako pogosto primanjkuje. V svojem nagovoru se je dotaknil tudi posameznih tem in oseb, ki so predstavljene na razstavi. Tako je je dotaknil svojega prijatelja Borisa Pahorja, enega najpomembnejših in največkrat prevajanih slovenskih pisateljev, ki pogosto poziva k uvedbi domovinske vzgoje v slovenske šole kot nujnem koraku za narodov obstoj.

Zbrane na slovesnosti so s prijetnim kulturnim programom razveselile Iskrice, dekliški pevski zbor iz šmihelske doline.