Obeležitev 25. obletnice samostojne slovenske države v Parku vojaške zgodovine

7.januar 2016

logo 25 let samostojnosti

V letu 2016 obeležujemo 25. obletnico samostojne slovenske države. V Parku vojaške zgodovine si štejemo v čast, da lahko v to jubilejno leto vstopamo z novo razstavo Pot v samostojnost.

Park vojaške zgodovine je namreč umeščen v kompleks nekdanjih vojašnic, od koder so 26. junija 1991 na ceste zapeljali prvi tanki in s tem začeli agresijo jugoslovanske armade na pravkar osamosvojeno Republiko Slovenijo. Ohranjanje spomina na osamosvojitveno dogajanje in posebej na vojno ’91 je zato glavno poslanstvo Parka vojaške zgodovine, nova razstava Pot v samostojnost pa naša glavna razstava. Razstava obiskovalcem najprej predstavi socialistično Jugoslavijo in JLA, saj brez poznavanja takratne države, ni mogoče razumeti nadaljnjega političnega dogajanja. Proces demokratizacije in osamosvajanja je prikazan preko glavnih prelomnic v tem procesu, vse do osamosvojitvene slovesnosti na Trgu republike v Ljubljani. Vojno, ki je sledila, lahko obiskovalci spoznavajo neposredno ob tankih, letalih, helikopterju, kar jih nikakor ne pušča ravnodušnih. Posebej zanimiv je tudi krajši film (25 min) Osamosvojitev Slovenije, ki ga je za projekcijo ob naši muzejski postavitvi pripravila RTV Slovenija.

Poleg opisane osamosvojitvene razstave, so v Parku na ogled tudi vse druge razstave in zbirke (podmornica P-913 z razstavo o podmorničarstvu, zbirka vojaških vozil, artilerijska zbirka,…) ob katerih se ne boste dolgočasili.

Želimo si, da vam obeleževanje 25. obletnice osamosvojitve Republike Slovenije ostane v trajnem spominu.

INFORMACIJE IN REZERVACIJE
Park vojaške zgodovine Pivka
Kolodvorska 51, 6257 Pivka
+386 (0)31 775 002
info@parkvojaskezgodovine.si