Novinarska konferenca PVZ

4.april 2017

V Parku vojaške zgodovine je ob začetku nove sezone potekala novinarska konferenca, na kateri so predstavili poslovanje v preteklem letu in načrte za prihodnost.

DSC_7762

Leto 2016 je bilo prvo poslovno leto po zaključku operacije »Celovita ureditev kompleksa Park vojaške zgodovine«. Park je v letu 2016 obiskalo 41.280 obiskovalcev, kar je 25 odstotkov več kot leta 2015. Trend rasti obiska se je pokazal tako v prihodu individualnih obiskovalcev kot tudi na nivoju organiziranih skupin. V letu 2016 si je namreč Park vojaške zgodovine ogledalo 449 organiziranih skupin, kar je dobrih 33 odstotkov več kot leta 2015. Izmed vseh organiziranih skupin so v porastu zlasti šolske skupine, ki jih je bilo v letu 2016 dobrih 53 odstotkov več kot v prejšnjem letu.

Med pomembnejšimi pridobitvami Parka v preteklem letu velja izpostaviti nemško vojaško lokomotivo, ki je po podpisu sporazuma s Slovenskimi železnicami v maju prispela v Pivko. Zahtevna obnova je stekla konec poletja in je bila v grobem zaključena pred zimo, nadaljuje pa se z obnovo detajlov. V letošnjem letu bo lokomotiva s pomočjo Slovenskih železnic dopolnjena še z dvema vagonoma iz istega obdobja, tako da bo celotna kompozicija prezentirana kot nemški vojaški transport iz druge svetovne vojne.

Pomembna pridobitev iz preteklega leta je tudi razstava »Lokostrelstvo – od prvobitnosti do prestiža«, ki pomembno dopolnjuje muzejsko ponudbo Parka vojaške zgodovine, ki je s tem postal edini vojaški muzej, kjer je mogoče videti od prazgodovinskega loka do vojaške lokomotive, letal in podmornice.

Park je tudi v novo turistično sezono zakorakal optimistično, saj je imel v prvih treh mesecih 25 odstotkov več gostov kot v enakem obdobju lani. Sezona se začenja s spomladanskim sklopom dogodkov, in sicer že ta konec tedna (v soboto in nedeljo, 7. in 8. aprila) s Podmorničarskim vikendom, ko bodo vodenje po podmornici in podmorniški razstavi prevzeli nekdanji podmorničarji. Gre za edinstveno priložnost, da obiskovalci iz prve roke izvejo kakšno skrivnost iz življenja pod morsko gladino. Sledi srečanje lastnikov avtodomov (6. in 7. maj), Pohod po krožni poti vojaške zgodovine (7. maj) in Tankovski vikend (27. in 28. maj).

spomladanski_tematski_vikendi_web

V Parku se trenutno pripravlja razstava o padlih ameriških letalih med drugo svetovno vojno. Razstava, ki bo kot nova stalna razstava predvidoma odprta v prvi polovici junija, bo združevala tako podatke kot eksponate javnih institucij in zasebnih zbirk v celovit prikaz tega zgodovinskega dogajanja. Ob podpori Veleposlaništva ZDA bo postavljen tudi infomat, kjer bodo zbrani vsi podatki o padlih ameriških letalih na Slovenskem.

Novost letošnjega leta je tudi prenovljena muzejska trgovina Magazin, ki jo je v upravljanje prevzel Javni zavod za upravljanje dediščine in turizem Pivka, kot upravljalec celega Parka. Muzejska trgovina je dopolnila svojo ponudbo zlasti z izdelki lokalnih proizvajalcev, pa tudi spominki, militarijami in vojaško-zgodovinskimi knjigami.