Na ogled gostujoča razstava Samostojni!

28.oktober 2016

Fotografije, na katerih začutiš utripanje srca ob dvigu zastave, slišiš hrup tankovskih gosenic…

Minister za kulturo Anton Peršak, župan Občine Pivka Robert Smrdelj in direktor Parka vojaške zgodovine Janko Boštjančič so v sredo, 26. oktobra, v Parku vojaške zgodovine (PVZ) odprli gostujočo razstavo Muzeja novejše zgodovine Slovenije “Samostojni, fotografije in fotoreporterji o samostojni Sloveniji in vojni”.

Gostitelj, tudi direktor Zavoda za ohranjanje dediščine in turizem Pivka, Janko Boštjančič je pojasnil, da v PVZ, katerega poslanstvo je prav ohranjanje spomina, zaokrožuje obeleževanje letošnje 25. obletnice samostojnosti, župan Robert Smrdelj pa, da ga veseli, da je razstava prispela v Pivko in da bo spominjala na junij 1991 pa tudi na 26. oktober tistega leta, ko je tudi sam, »doma s kavča«, kot mnogi drugi, spremljal vkrcavanje JLA na ladje » in pri tem težko verjel, da se res dogaja, kar se dogaja, in ali bodo ladje res odplule ali pa bo kaj počilo.«

Avtorica razstave s 46 fotografijami, kustosinja muzeja, domačinka Irena Uršič, je na otvoritivi, prav na dan, ko je pred 25 leti slovenska tla zapustil zadnji vojak JLA, med drugim povedala, da vsi poznamo številne fotografije dogodkov izpred 25 let, vendar je njo zanimalo, katere fotografije v svojih arhivih še »skrivajo« številni fotoreporterji. Na podlagi zbranega gradiva fotografov številnih časnikov, dnevnikov in lokalnih časopisov (do 7. julija 1991) je nastala tudi knjiga z enakim naslovom in seveda z večjim naborom fotografij, kot jih je razstavljenih v Parku vojaške zgodovine.

Avtorica je pojasnila, da sta knjiga in razstava poklon muzeja narodu pa tudi fotoreporterjem, tudi fotoreporterjem iz zamejstva, ki so v kritičnih trenutkih in s precejšnjo mero poguma zmogli ohraniti mirno roko. Nastala je izjemna produkcija, negativi filmov, ki so do časopisnih hiš potovali tudi z avtobusi in vlaki, v izjemnem tempu, številne fotografije, ob katerih je moč začutiti »utripanje srca ob dvigu zastave… strah ljudi ob hrupu tankovskih gosenic«…

Minister Anton Peršak je najprej povedal, da ves čas spremlja razvoj Parka vojaške zgodovine (PVZ), ki je »izjemno uspešen projekt«. Ob 10. obletnici PVZ je čestital, vsem, »ki so idejo rodili«, za njihovo velikopoteznost, pogum, domiselnost, občanom Pivke pa dejal, da so lahko ponosni na svojo občino in njeno vodstvo.

Čestital pa je tudi avtorici razstave, med drugim tudi za dober izbor. Minister je dejal, da je fotografija poseben medij.  Za razliko od filma, ki kaže dogajanje, fotografija kaže atmosfero delčka dogajanja, vzdušje med ljudmi v nekem trenutku in tudi po 25 letih omogoča identifikacijo s tem trenutkom.

Razstava bo na ogled do junija prihodnje leto.

Besedilo: Dragica Jaksetič

dsc_4599