Muzejski blog: Ročna ura Breitling Navitimer Quarzt 2100

24.avgust 2023

Ročna ura Breitling Navitimer Quarzt 2100, ki jo je Parku vojaške zgodovina Pivka podaril podaril Vojko Gantar. Celotno življenjsko zgodbo Vojka Gantarja – Gašota pa si lahko pogledate na izjemnem podcastu Atmosferci!

Njegovi originalni predmeti dopolnjujejo začasno razstavo maket g. Marka Mava, ki prikazuje Jugoslovansko vojno letalstvo v obdobju 1945–1991. Razstava bo na ogled do konca poletja.


Prve ure modela Navitimer so nastajale od leta 1952 in so posodobljena verzija modela Breitling Chronomat iz leta 1942. Številčnico teh je krasil znak Združenja lastnikov in pilotov zrakoplovov (AOPA) (značilni logotip z dvojnim krilom). Prvotno so bili modeli namenjeni pilotom in letalskim navdušencem. Ime »Navitimer« je kratica besed »navigation« (navigacija) in »timer« (časovnik). Ure Breitling Navitimer so zaradi svoje zanesljivosti, zmogljivosti in estetike postale priljubljene po vsem svetu. Podjetje je izdelalo več različnih modelov, od ure Navitimer BO1 do ure Navitimer 35.

Ure Breitling Navitimer Quarzt 2100 (model Pluton), so bile izdelane med letoma 1980 in 1985, so dobili tudi nekateri piloti jugoslovanskega vojnega letalstva. Ura pilotom omogoča izračunavanje vseh vrst izračunov, vključno s povprečno hitrostjo, prevoženo razdaljo, porabo goriva, hitrostjo vzpenjanja ali spuščanja ter pretvorbo milj v kilometre ali navtične milje. Robusten in funkcionalen kronograf je omogočal časovno opredeljevanje tudi ob držanju krmilnega stolpca. Ure vsebujejo mehanizem ESA Y2 900.231, ki pa ni tako zanesljiv kot pri ostalih modelih. Sorodna kronografa, ki uporabljata isti mehanizem, sta bila modela Jupiter in Mars.


Premer stekla je 41mm, številčnica je črne mat barve, na hrbtni strani ohišja pa najdemo vgravirane kratice »RV i PVO« besed »Ratno vazduhoplovstvo« (letalske sile) in »protivvazdušna odbrana« (letalska obramba). Ura je izdelana iz nerjavečega jekla.

Ura tega tipa so pogosto prenehala delovati po zamenjavi baterije. Kovinsko orodje ob menjavi namreč lahko povzroči razelektritev in posledično prekinitev povezave. Zato je bila priporočenba uporaba plastične ali bambusove pincete.


Avtor: Kristina Lenarčič