Muzejska parna lokomotiva 33-110 prispela v Pivko

2.maj 2016

Danes opoldne je na železniško postajo v Pivki dospela muzejska parna lokomotiva 33-110. Dogodek je privabil množico ljubiteljev parnih lokomotiv ter tehnične in vojaške zgodovine nasploh, ki so tako pospremili legendarno lokomotivo na njeni zadnji vožnji. Posebno težo tej vožnji je dala je dala sestrska lokomotiva 33-037, še vedno aktivna lokomotiva muzejskega vlaka Slovenskih železnic, ki je lokomotivo vlekla na zadnji vožnji.

Parna lokomotiva 33-110 je nemška vojaška lokomotiva iz leta 1943. Lokomotive tipa 33 so bile v osnovi narejene za obdobje nekaj let in naj bi služile le do konca vojne, a so zaradi odlične izdelave vozile širom Evrope še desetletja po vojni. Lokomotiva 33-110 ima še posebno zgodovinsko težo, ker je aprila 1978 z vožnjo iz Ljubljane v Postojno zaključila obdobje parne vleke pri nas.

Dragocen muzejski eksponat, ki je v lasti Železniškega muzeja Slovenskih železnic, je bil s pogodbo med Slovenskimi železnicami, Občino Pivka in Zavodom za upravljanje dediščine in turizem Pivka dan v trajno uporabo Parku vojaške zgodovine. Tja bo z železniške postaje Pivka prepeljan v naslednjih dneh, kar bo zaradi izjemnih dimenzij lokomotive (95 ton, 23 m dolžine, 4,4 m višine) še poseben izziv.
lokomotiva-pivka-5